Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 
Сподели:

Кремиковският манастир е едно от любимите места за разходка на малки и големи. Дори да сте с бебешка количка, може да оставите колата по-ниско и да бутате количката по асфалтирания път до манастира, за да си направите вие разходката, ако пък не ви се ходи – има паркинг точно пред двора на манастира.

Самият манастир има голям двор с две църкви в него. Задължително влезте да разгледате стенописите в старата църква, които са датирани отпреди Възраждането и са много добре реставрирани.

Свещ може да запалите в новата църква.

От двора на манастира има страхотна гледка към София (това децата изобщо не ги впечатлява), но има много масички, където може да седнете, да се попечете на слънце, да хапнете каквото си носите, да си починете, докато вашите любимци лазят, лигавят се, дърпат се, мрънкат и т.н. (не, не говоря за кучета).

Зад новата църква има няколко клетки, които в различни периоди обитават овци, фазани или някакви други пернати – каквито и животни да има, обикновено децата ги разглеждат с удоволствие.

Манастирът е любимо място за кръщенета и други тържества.

Под манастира сега са направили заведение, от което може да си вземете нещо за хапване и да седнете на припек, а за децата е поляната, на която може да се тича, скача, играе с топки и т.н.

Ако имате желание да се разхождате и не е кално – може да отидете до паметника на Димитър Стефанов-Казака – един от знаменосците в Ботевата чета. Разходката започва от паркинга пред манастира, съвсем кратка и приятна е – първо се върви малко по черен път, а след това за паметника се отделяте надолу по настлана с плочки алейка. Съвсем достъпна разходка, отнема 10-15 минути, дори и за най- неходещите.

Големите иглолистни дървета, гледката към София от високото, спокойствието в манастира – всичко това превръща една кратка разходка в много зареждащо и успокояващо изживяване по всяко време на годината.

Приятно!

Къде се намира:

над с.Кремиковци, София

Виж на картата

Как да стигна:

тръгвате по Ботевградско шосе, има табелки за манастира - следвате ги. Минавате през Кремиковци и манастирът е нагоре в планината. Пътят е асфалтиран до самия манастир.

С кола:

Има няколко места, където може да паркирате по пътя за манастира. Пред самия манастир има паркинги - голям и малък.

Пие ми се вода:

 Има чешма

Гладен съм:

Можете да си носите храна, може да хапнете в манастирската магерница, може да хапнете и в заведението под манастира.

Купи ми го:

Има магазинче преди да се влезе в двора на манастира за църковни неща и свещи.

 

Последна редакция: 26.03.2019 г.
Прочетена: 1605 пъти

23МайЧет

Нови групи в Smarty Kids Младост

Заповядайте на БЕЗПЛАТЕН УРОК по Ментална Аритметика в SmartyKids София Младост, като се регистрирате на http://sofia-mladost.smarty-kids.bg/ или на номер 0885 02 14 53, за да се потопите в света на менталната ...

Smarty Kids Младост

- 5-12г. -
Спонсорирано
реклама
реклама