Абонирай се
информация според възрастта

реклама
реклама
 

Кладница

- 0-3 г безплатно
3-7 г
7-12 г
Оцени:
Сподели:

Едно красиво, лесно достъпно, малко познато и райски красиво местенце. Идеално за пикник, разходка или туризъм в летните горещини. Самото село Кладница е полегнало върху югозападните склонове на Витоша, на двата бряга на Кладнишката река при средна надморска височина 1000 метра.  Влиза в границите на община Перник.

Само на километър и половина от селото може да се скриете в планината, да хванете гората, да поцопате в реката, да разпънете одеало и да завъртите скарата. Най-достъпните и полегати пътечки са именно край река Кладнишка по пътя за манастир „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“.  Там още преди 10 часа е пълно с туристи, накацали край реката. На няколко места има обособени беседки, маси и пънчета, но има и много поляни, подходящи за палатка и одеало. Рекичката е тясна и плитка, особено през юли и август. Ползва се основно за изстудяване на бира, пъпеши и дини, и за плацикане на дечурлигата.

Колите се паркират обикновено край пътя, затова е добре да сте там отрано иначе рискувате да попаднете в колона.

Ако решите да се усамотите, може да продължите нагоре по пътеката край реката, която лъкатуши покрай ниски храсти и огромни камъни, а сенките стават все по-дебели. Самият манастир също е красиво и приятно местенце. До него се стига по тесен път над селото в посока хижа „Селимица“, която пък е само на 3 км. От Кладница.
По автомобилен път, успореден на Кладнишката река, може да се отиде до язовир “Студена”. Разстоянието до язовира е 4 км и се изминава пешком за малко повече от 1 час. Движението е приятно покрай сенчести дървета по брега на реката. По този път рядко минават автомобили.

Спокойно може да изкарате цял ден сред природата. Има възможност и за игри на децата, и за разходка в планината по лек маршрут, и за посещения в манастира, който е с доста интересна история.

текст и снимки: Ралица Николова

Последна редакция
15.09.2017 г.

реклама