Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 
Сподели:

Проектът “Гордея се с труда на моите родители” на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН запознава деца между 7 и 14 години с различни професии. В седмицата на будителите над 600 деца прекарват 1 работен ден в компаниите на родителите си.

На 24 и 25 ноември 2017 в Музейко ще се проведе „Детски базар на професиите“, инициатива, която цели да създаде възможност за ранно професионално ориентиране на децата и младежите, да насърчи съзнателния избор на професия, която носи удовлетворение, да допринесе за решаването на конкретни проблеми и спомогне за превръщането на България в достойно място за реализация.

София играе е медиен партньор на събитието. Ето петте въпроса, които зададохме на Явор от компанията Хаос Груп:

1. Кое е нещото, което най-много харесвате във Вашата професия?

Като пролог, искам да отбележа, че в света не са много компаниите, които разработват рендър софтуер като V-Ray. Освен V-Ray „Хаос Груп“ разработва други продукти и се е наложил като лидер в тази индустрия - не само, че не следва вече наложен тренд, а създава иновации, които останалите да следват.
От друга страна професията 3D артист ( визуализатор ) се основава на артистичните качества на човек, иновативността и динамичната среда.
Взети заедно тези два, поотделно интересни сами по себе си, аспекта се сформира една изключително интересна професия и среда. В 3D отдела не сме фокусирани само върху една определена индустрия, в която се използва V-Ray ( архитектура, аутомобил, продуктов дизайн, реклама, телевизия, игри или VFX ), a имаме много широк спектър от технически познания и артистични подходи.

2. Какво най-много харесват децата във Вашата професия? Разминава ли се с реалността?

Не съм съвсем сигурен – трябваше да ме попитате преди 20-25 години. Може би, че филмите и анимациите, които гледат и харесват са правени отчасти или изцяло в CG среда,  или това че можеш да направиш игра. Можеш да рисуваш, моделираш и скулпторираш, анимираш отново в 3D CG среда и след това да представиш произведението си с фотореалистичен рендър. Това е нещо, което не съществува физически, а само на твоя компютър и след това можеш да го покажеш като картинка, филм или през 3D принтер ( като модел ).
Реалността е, че зад всяко едно такова произведение стои много време, труд, проби и грешки, отдаденост и безсънни нощи. Но, накрая си заслужава.

3. Как смятате, че Вашата професия ще се промени в близките 15 години, времето, в което сегашните деца ще почнат да я практикуват? И какво очаквате днешните деца да донесат на Вашата професия? 

Тази индустрия еволюира доста динамично и всеки, който иска да се включи и  практикува, трябва да се обогатява всеки ден – не е като да се научиш да караш колело.
Технологичното развитие е главна движеща сила. Артистичността и въображението остават индивидуални качества, но могат да се проявят по различен начин – през призмата на технологията. Това, което всеки може да допринесе към тази професия, е личният мироглед и усет към естетиката. Технологията е само средство за постигането, както са молива, четката и боите за художника.

4. Има ли нещо, свързано с Вашата професия, което премълчавате пред децата и защо?

Те трябва да знаят, че всичко е възможно – независимо колко е трудно. Трудностите ще ги открият сами – както се казва, едно е да разкажеш на някого за пътя, по който си преминал, друго е той да го измине сам.

5. Какви качества трябва да развиват днес децата, за да им е по-интересно и приятно да практикуват Вашата професия след години?

Най – важното е стремежа да създаваш нещо ново – всеки ден. Трябва да си заинтересуван и отдаден на това, което правиш. Нашата работа изисква артистичност, за което трябва да си съсредоточен и поради факта, че хубавите неща не стават бързо - се изисква и търпение.

Ако искате да научите повече за професията 3D артист ( визуализатор) или за това какво е Геолог, архитект, енергетик, радиоводещ, журналист, ветеринар, готвач, планински спасител, писател, инженер – 24-25 ноември - Детски базар на професиите 2017.
Очакваме Ви!

Последна редакция: 25.01.2019 г.

пон-нед

28-5 февруари/март - МЕСТА И СЪБИТИЯ ЗА ДЕЦА

Места и събития за деца в сняг и дъжд, на открито, на закрито, театър, музика, кино. Карнавалите в края на зимата и заплетените бели и червени конци в началото на пр ...

Места и събития за деца в сняг и дъжд, на открито, на закрито, театър, музика, кино. Карнавалите в края на зимата и заплетените бели и червени конци в началото на пролетта и още вълнуващи предложения в сайта на София играе.

София

пон-нед

0-12г.

-

София

пон-нед 0-12г. -

28-5 февруари/март - МЕСТА И СЪБИТИЯ ЗА ДЕЦА

28-5 февруари/март - МЕСТА И СЪБИТИЯ ЗА ДЕЦА

Места и събития за деца в сняг и дъжд, на открито, на закрито, театър, музика, кино. Карнавалите в края на зимата и заплетените бели и червени конци в началото на пролетта и още вълнуващи предложения в сайта на София играе.

реклама
реклама