Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 
Сподели:

Българчетата днес имат нужда от здрава връзка с езика си, с богатството на традициите си, от познаване на историята и от емоционална близост с красотите на природата ни.

Независимо дали израстват в пределите на България или извън тях, смятаме, че за всяко от тях тази нужда е изконна.

Идеята за детската българска ваканция възникна от желанието да помогнем на децата на български родители, които израстват в чужбина, да изградят емоционална връзка с майчиния си език, да го свържат с обкръжението, културата, традициите в България.

Български език: от личен опит познаваме ситуацията и нуждите на децата от български произход, израстващи в чужбина, както и на техните родители. Също така вярваме, опирайки се на тезите на психолозите, че ролята на майчиния език е основополагаща за формиране на интелектуалните способности у едно дете. За съжаление обаче мястото на българския в ежедневието на тези деца е ограничено. А знаем, че те научават и използват това, което за тях има емоционална и контекстуална връзка.

Литературата ще докоснем с избрани класически текстове, които имат връзка към видените и преживени места, ще се запознаем с творби, превърнали се в българска литературна икона, ще почетем и съвсем съвременни автори.

Историята е неразривна част от българщината и я вплитаме в разговорите си за езика и културата. Историята ни вълнува лично и то не само влязлата в официалния учебен план, а и тази, за която едва в последните години започваме отново да научаваме. Местата, на които сме, ни дават чудесна възможност да съпреживеем периода на Второто българско царство, Освобождението и Възраждането, както и да ги съпоставим с историята на Европа.

Традицията е важна съставка на езика и досегът със стари занаяти, тяхното наблюдаване, лично преживяване и изпробване създава разбиране и близост.

Спорт, планина и игрa: нуждата от ежедневна активност и радост от движението е изключително важна за децата от съвремието, а свежата природа на Габровския Балкан предлага много варианти за горски преходи, игри по поляни, които ще осигурят близост с българската природа, следващия важен аспект на българщината.

ПРОГРАМА ЛЯТО 2022

1. Група 3 юли 2022 – 9 юли 2022 - Морска детска ваканция в Обзор

2. Група 17 юли 2022 – 23 юли 2022 - Културно-спортна ваканция в Етрополе

3. Група 31 юли 2022 – 7 август 2022 - История и занаяти в Габрово

4. Група 8 август 2021 – 12 август 2022 - детски ваканционни работилници на Витоша

Линк за информация и записване за Моето българско лято

текст и снимки: Clio Travel

Къде:

Clio Travel

*Необходимо е предварително записване:

Линк за информация и записване за Моето българско лято

Къде се намира:

Clio Travel

Контакти:

02 981 5729
https://www.facebook.com/cliotravelltd

https://www.clio-travel.com/

*Необходимо е предварително записване:

Линк за информация и записване за Моето българско лято

Последна редакция: 22.06.2022 г.

реклама
реклама