Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 
Сподели:

Столичен куклен театър е първият куклен театър в България! Основан е през 1946 г. от актрисата Мара Пенкова с лични средства. Две години по-късно е гласувана субсидия и трупата получава статут на държавен професионален куклен театър.

През годините Столичен куклен театър е създал редица емблематични спектакли, донесли слава на българското куклено изкуство по цял свят – от Куба, САЩ и Канада, през страните на Европа, чак до далечна Япония. Примери за това са спектакли като "Маугли", "Любопитното слонче", "Златка - златното момиче", "Пинокио - забранено за деца", "Голямото кихотене", "История за чайка и банда котараци", "Вампирова булка", "Приказка за скитника Крал" и много други. Досега на сцената на театъра са поставени над 350 заглавия.

Представленията за деца 3+ години се играят обикновено събота и неделя. Предлставленията за бебета са през седмицата, а семейните постановки са следобед или вечер. В репертоара на театъра има и представления за възрастни.

Столичен куклен театър разполага с два салона - на ул. Гурко и на ул. Я. Сакъзов.

Салон "Гурко"

Театърът получава салона си на ул. “Ген. Гурко” през 1971 г. Разполага с две фоайета, зрителна зала, озвучителна и осветителна кабини, модерно оборудвано звукозаписно студио и административна част.

В зрителната зала има 260 места, разположени на 14 реда и 4 ложи.

ВИЖТЕ ДЕТСКАТА ПРОГРАМА НА СТОЛИЧЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР САЛОН "ГУРКО"

ВИЖТЕ ЦЯЛАТА ДЕТСКА ТЕАТРАЛНА ПРОГРАМА НА СОФИЯ

Салон "Янко Сакъзов"

Театърът получава салона си на бул.“Янко Сакъзов”, който е разположен в непосредствена близост до парк “Заимов”, през 1959 г. Салонът разполага с фоайе, зрителна зала с 202 места, разположени на 15 реда, осветителна и озвучителна кабини.

ВИЖТЕ ДЕТСКАТА ПРОГРАМА НА СТОЛИЧЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР САЛОН "Я. САКЪЗОВ"

ВИЖТЕ ЦЯЛАТА ДЕТСКА ТЕАТРАЛНА ПРОГРАМА НА СОФИЯ

Столичен куклен театър поддържа над 30 спектакъла в репертоара си и реализира между 3 и 4 премиери всеки сезон. Годишно на сцената му се играят повече от 700 представления пред над 65 000 зрители.

Столичен куклен театър е създател на Международния фестивал за уличен и куклен театър ПАНАИР НА КУКЛИТЕ, който представя едни от най-интересните и модерни заглавия в областта на кукления и уличен театър не само от България и Европа, но и от целия свят.

Повече подробности на официалния сайт на театъра http://www.sofiapuppet.com/

Текст и визия: Столичен куклен театър

 

Къде се намира:

ул. "Я. Сакъзов" 19

Кога работи касата:

събота  и неделя - от 10.00 до 18.00 ч.  /ако няма следобедни представления - до 14 ч./
В делнични дни: когато има представление, 1 час преди началото на представлението

Контакти:

02 944 14 24

Интернет страница:

www.sofiapuppet.com

Как да стигнем:

Метро - Метростанция Театрална
Тролей 1,2,4, Автобус 75,78,79, 11,213,404
Трамвай 20,22

С кола:

Синя зона за паркиране

София играе:

След представлението, целият парк е наш!

 

Последна редакция: 13.01.2023 г.

реклама
реклама