Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 

UNICEF България

- 0-3г.. безплатно
UNICEF България
0-3г..     безплатно
Сподели:

УНИЦЕФ България разработва цялостен пакет от мерки, които да подкрепят децата и техните семейства в ранните години на тяхното развитие 0-3г.

Центрове за майчино и детско здраве предлагат домашни посещения от обучени медицински сестри и акушерки за бременни жени и родители. С посещенията си те се стремят да популяризират добри практики за отглеждане, водещи до здравословно развитие на децата, ранно идентифициране на деца в риск от изоставане в развитието, насилие, липса на адекватна грижа или риск от изоставяне на детето.

От 2014г. програмата стартира в Шумен и Сливен и след съвместната оценка на предимствата на тази услуга, Министерството на здравеопазването реши да я въведе във всички области на България с финансиране от европейските фондове.

Към момента услугата патронажна грижа е достъпна в областите Шумен и Сливен, където вече е достигнала до над 11 000 деца и семейства, или близо 70% от всички момичета и момчета до 3 години в двете области. Дългосрочната цел на УНИЦЕФ е патронажната грижа да достигне всички родители на малки деца в България. През 2019 г. Министерството на здравеопазването ще въведе патронажната грижа във всички области на България, като използва опита от пилотните Центрове за майчино и детско здраве в Шумен и Сливен. УНИЦЕФ ще подкрепи отблизо процеса чрез техническа и експертна помощ и обучения.

По време на посещенията, родителите получават информация и насоки за здравето, кърменето, емоционалното и когнитивно развитие на децата, имунизацията, майчиното здраве, позитивното родителство - и също как да получат достъп до здравни и социални услуги. Патронажната грижа помага за идентифициране на бременни жени без здравни осигуровки и ги подкрепя при достъпа до квалифицирана акушеро-гинекологични грижи.

ТУК може да откриете още информация за важността на първите 1000 дни от живота на детето, както и да поръчате безплатната книжка със съвети за родители на УНИЦЕФ България

„В първите 1000 дни повечето семейства се нуждаят от помощ в грижите за децата си в различна степен, но някои от най-уязвимите семейства се нуждаят от цялата подкрепа, която ние можем да осигурим. Приветстваме решението на Министерство на здравеопазването на Р. България за въвеждане на безплатна патронажна грижа във всички области на страната. Всяко дете има равно право на здравна грижа и подкрепа, за да развие своя потенциал и това е важна стъпка към реализирането на тези права. Бих искала да благодаря на всички дарители на УНИЦЕФ, които подпомогнаха усилията ни да достигнем до първите 11,000 деца и техните семейства, с подкрепа и грижа. Очакваме с нетърпение този модел на подкрепа за най-уязвимите деца да излезе извън границите на България, особено по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.”, заяви Мария Хесус Конде, Представител на УНИЦЕФ за България.

Можете да подкрепите работата на УНИЦЕФ в България за семействата с малки деца, като изпратите SMS с цифра 5 на 1021 и станете БЛАГОДЕТЕЛ с месечни дарения от 5 лв. през мобилния си телефон.

За УНИЦЕФ: 
УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.

За повече информация:
https://www.unicef.bg/

текст: Организаторите

Къде се намира:

UNICEF България

Вече 75 години УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират пълния си потенциал. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден – в над 190 държави и територии – за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.

Контакти:

https://www.unicef.org/bulgaria/
https://www.facebook.com/UNICEFBulgaria/

 

Последна редакция: 08.06.2018 г.

реклама
реклама