Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 
Сподели:

За уникалните възможности, които ни предлага играта като метод за обучение на децата, ни разказва Роза Иванова – педагог и основател на агенция за детегледачки Розита БГ.

Как децата учат чрез игра?

Когато говорим за обучение на малки деца, трябва имаме в предвид, че техните начини за учене са доста различни от тези на юношите и възрастните хора. Децата учат чрез физически преживявания, чрез взаимодействие с други деца и възрастни, както и чрез собствените си чувства. А играта е това, което обединява логическите и творческите способности на детето.

За децата играта често е дейност на тялото, която им помага да развият умения, от които ще се нуждаят по-късно в живота. Бягане, танци, катерене, търкаляне - всички тези дейности насърчават развитието на мускулите и помагат за развитието на двигателните умения. Това им помага и да изградят своите умствени и емоционални способности, като създават въображаеми светове със собствени правила, които управляват условията на играта.

Обучителните игри за деца имат няколко основни характеристики:

1. Дават на детето избор какво иска да прави
2. Детето се забавлява и се чувства приятно
3. Насърчават спонтанността, вместо да дават готов сценарий
4. Провокират вътрешна мотивация за това, което детето иска да прави
5. Създават безрискова среда, в която децата могат да експериментират и да изпробват нови идеи.

В обучителните игри децата са активни участници. Например, вместо пасивно да слушат някакъв урок, те поемат различни роли и отговарят на другите деца според правилата на играта.

Защо е важно да включите играта в класната стая

В училищната среда, играта може да помогне на децата да развиват умения за критично мислене, езикови способности, да разширят обхвата си от знания и да повишат своята социална и емоционална осведоменост - всичко това без да полагат големи усилия за учене.
Играта дава възможност на децата да практикуват това, което учат.

Например: учителят чете книга на глас и дава задача на учениците да следват всяка дума с пръст, след което им предлага да говорят помежду си за прочетеното и да направят връзки с преживявания от собствения им живот.

Друг начин да ангажират въображението и любопитството на децата, е да ги попитат „Какво мислиш, че ще се случи след това?“
Един добър начин за обучение е да накараме учениците да пресъздадат историите чрез ролева игра. Чрез нея даваме възможност на децата да влязат в определени роли, като пресъздадат сцени от текста и изразят себе си. По този начин те подобряват социалните си умения, добиват способност да разбират гледната точка на другите и увеличават способностите им за възприемане на художествени произведения.

Обучение чрез игра вкъщи

Ние, като родители, също имаме чудесна възможност да приложим обучението чрез игра на децата ни у дома. Трябва да покажем на децата, че ученето може да не е само формална дейност – то всъщност може да е много забавно!

Поставете си за цел да провокирате децата да се чудят, да задават въпроси, да работят в екип, да експериментират, да си представят различни възможности и да изследват теми, които ги интересуват.

Когато нямате достатъчно време да обучавате децата чрез игра, можете да наемете професионална детегледачка, която е специално обучена да помага на вашите деца да учат чрез игра, както и да им помага за домашните за училище и в тяхното езиково обучение.

Къде:

Розита BG

Къде се намира:

Розита BG

Контакти:

https://rozitabg.com/

Последна редакция: 07.03.2024 г.

 

Парти градина Смърфони

Детски парти клуб Смърфони Ви приветства и в своята лятна градина за Партита. Градината е на различна локация и се намира в кв. Витоша, ул. Ангел Каралийчев 4. Парти ...

Детски парти клуб Смърфони Ви приветства и в своята лятна градина за Партита. Градината е на различна локация и се намира в кв. Витоша, ул. Ангел Каралийчев 4. Парти градина „Смърфони“  е своеобразен оазис в сърцето на града за забавления, мечти и игри. Откритото небе и огромната по ...

Парти градина Смърфони

семейни

-

Парти градина Смърфони
семейни-

Парти градина Смърфони

- семейни -
Парти градина Смърфони-
семейни-

Парти градина Смърфони

Парти градина Смърфони

Детски парти клуб Смърфони Ви приветства и в своята лятна градина за Партита. Градината е на различна локация и се намира в кв. Витоша, ул. Ангел Каралийчев 4. Парти градина „Смърфони“  е своеобразен оазис в сърцето на града за забавления, мечти и игри. Откритото небе и огромната ...

Спонсорирано
реклама
реклама