Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 
Сподели:

„За най-важните хора на света“
Столична библиотека с празнична програма по случай Международния ден на детската книга
Библиотеката на София кани всички деца, които обичат да четат, и техните родители на 2 април 2024 г. да отпразнуваме заедно Международния ден на детската книга.

Отбелязването на тази дата в цял свят не е случайно – 2 април е рожденият ден на великия разказвач на приказки Ханс Кристиан Андерсен. Веднъж на две години ЮНЕСКО отличава и най-добрия детски писател и художник, които получават Международен златен медал на името на Андерсен. Между наградените са световноизвестни автори като Астрид Линдгрен, Ерих Кестнер, Луис Карол, Джани Родари, Туве Янсон. В този почетен списък фигурират и големите български писатели Ангел Каралийчев (1974 г.), Веса Паспалеева (1980 г.), Валери Петров (1988 г.), Йордан Радичков (1996 г.).

Тази година официален домакин на Международния ден на детската книга е Япония. Мотото на празника е думата „ВЪОБРАЖЕНИЕ“. „Прекосявайте морета на крилата на въображението“ – призовава Ейко Кадоно, изтъкната детска писателка, лауреат на наградата Андерсен, автор на тазгодишното послание към децата в света.

„За най-важните хора на света“ е слоганът на Детския център на Библиотеката на София, който стои в една от залите му. Днес най-големият в България детски библиотечен център и филиалите на Столична библиотека разполагат с над 84 хил. тома детски книги, те ежегодно се посещават от 100 хиляди деца, а повече от 41 хил. деца и ученици до 14 години са читатели на библиотеката. През последните години инициативите за насърчване на детското четене, за привличане на децата и подрастващите към книгите, се превърнаха в кауза за много институции, сдружения и публични личности, включително и за Столична библиотека. Библиотеката на София със своите атрактивни културни и образователни кампании и активности има водеща роля в приобщаването на многобройна детска и тийнейджърска аудитория към четенето и книгите. И тази година Столична библиотека като постоянен и активен медиатор между книгата и малките си читатели отбелязва с различни инициативи Международния ден на детската книга.

По случай празника Библиотеката на София е подготвила специална програма. Ето акцентите в нея:

➡️10:00 до 11:00 ч. – Щафетно четене на любими приказки от Андерсен с подарък – специални „летящи приказки“, а големият български поет, автор на детски книги Георги Константинов ще представи новата си книжка за най-малките „Котка пешеходка“.
➡️11:00 до 12:00 ч. – театрално представление „Звездалан и приключението с вулкана Там“ с участието на 12 деца от класа на Ирен Кривошиева към школата за сценични изкуства „Essens“. Среща с авторката на книгата Дарина Шопова-Станчева.
➡️12:00 до 13:00 ч. – „Среща с технологиите“. Американският център предлага занимателни игри с роботчета и 3Д писалки, програмиране и рисуване на триизмерни фигури на любими герои от приказките.
➡️13:00 до 14:00 ч. – работилница по Ханбок. В работилницата на Корейския кът децата ще изработят кукли от двуцветна хартия и ще научат кои са основните елементи на мъжката и женската традиционна носия Ханбок в Корея.
➡️14:00 до 15:30 ч. – Работилница за илюстрация на персонаж от детска книга (Американски център). Децата ще рисуват герои на Уолт Дисни, създадени по приказки на Андерсен.
➡️16:00 ч. до 17:30 ч. – „Филмов следобед в библиотеката“ с прожекция на вечната класика „Дивите лебеди“ по едноименната приказка на Андерсен.
➡️Изложбата „В света на птиците“, представяща илюстрации от най-голямата книга в Столична библиотека и един от най-уникалните албуми в света с ръчно оцветени илюстрации „Птиците на Америка“.
➡️Тебеширено парти на пл. „Славейков“.
➡️Награждаване на победителите във фотоконкурса, посветен на героите от книгите за Хари Потър.

При хубаво време инициативите ще се провеждат отвън, на пл. „Славейков“, при лошо време – в Детския и Американския център на Столична библиотека.
В празничния ден и в четирите филиала на библиотеката ще има интересни събития за децата и навсякъде малките участници ги очакват подаръци детски книги. Всички деца, които обичат да четат и не са читатели на библиотеката, ще получат безплатни читателски карти.

Споделете Международния празник на детската книга с арт инициативите на Столична библиотека!

текст: Организаторите

Къде се намира:

пл. Славейков 4

Контакти :

http://www.libsofia.bg
https://www.facebook.com/stolichna.biblioteka/

Как да стигна:

Трамвай - 10, 12, 18
Тролей 9

С кола:

Синя зона

 

Последна редакция: 01.04.2024 г.

 

Парти градина Смърфони

Детски парти клуб Смърфони Ви приветства и в своята лятна градина за Партита. Градината е на различна локация и се намира в кв. Витоша, ул. Ангел Каралийчев 4. Парти ...

Детски парти клуб Смърфони Ви приветства и в своята лятна градина за Партита. Градината е на различна локация и се намира в кв. Витоша, ул. Ангел Каралийчев 4. Парти градина „Смърфони“  е своеобразен оазис в сърцето на града за забавления, мечти и игри. Откритото небе и огромната по ...

Парти градина Смърфони

семейни

-

Парти градина Смърфони
семейни-

Парти градина Смърфони

- семейни -
Парти градина Смърфони-
семейни-

Парти градина Смърфони

Парти градина Смърфони

Детски парти клуб Смърфони Ви приветства и в своята лятна градина за Партита. Градината е на различна локация и се намира в кв. Витоша, ул. Ангел Каралийчев 4. Парти градина „Смърфони“  е своеобразен оазис в сърцето на града за забавления, мечти и игри. Откритото небе и огромната ...

Спонсорирано
реклама
реклама