Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 
Сподели:

Емоционалната интелигентност – трудно постижима, но жизнено важна! Всички сме виждали възрастни хора, които не могат да управляват емоциите си, агресивни, избухливи и не знаят как да се държат като зрели и уравновесени хора. Когато се сблъскаме с такива възрастни индивиди, си казваме – „ако беше научен/а като дете да разбира и да си управлява емоциите, нещата щяха да са различни“. Затова целият този процес трябва да стартира от ранна детска възраст.

Емоционалната интелигентност е способността на човек да възприема, разбира, управлява и използва емоциите си. Да реагира интелигентно, по социално подходящ начин и с емпатия. ЕИ при децата може да бъде предизвикателство. Децата са естествено центрирани и малките им светове са съсредоточени върху непосредствената им сфера на влияние...

Модулите са разработени с надграждане на знания и развитие на умения за разпознаване и назоваване на емоциите, които децата изпитват. Преминават през процеса на осмислянето им и изграждане на адекватни реакции за изразяване на съответните емоции.

Курсът се състои от дванадесет последователни модула – веднъж седмично по един астрономически час. Сформират се две групи според възрастта на децата както следва:

За възрастова група 4-6 г., всяка Събота от 11:00 до 12:00 ч. Начало: 06.10.2018 г.

За възрастова група 7-10 г., всяка Сряда от 18:00 до 19:00 ч. Начало: 03.10.2018 г.


ПРОГРАМА:

МОДУЛ 1 / 03.10.2018
Какво е емоционална интелигентност? Научаваме каква е разликата между възприемане, назоваване, разбиране, управление и използване на емоциите. Децата се въвеждат в смисъла на понятието Емоционална Интелигентност. Какво означават емоциите и как те са двигател на поведението и реакциите. Различните ситуации предизвикват различни емоции.

МОДУЛ 2 / 10.10.2018
Възприемане на различните емоции. За да може детето до назове емоцията, която изпитва, първо трябва да я възприеме. Ако не си дават сметка за това, което чувстват, децата са склонни да реагират на „автопилот“ към външните стимули.

МОДУЛ 3 / 17.10.2018
Разбиране на емоциите. Често децата не реагират към съответната ситуация или човек адекватно, защото поведението им е продиктувано от емоцията, която изпитват. Когато едно дете вече е възприело емоцията си и я е назовало, тогава има възможност да направи избор - да я разбере, игнорира или отхвърли. В този модул децата се учат да разбират своите емоции, както и причината за възникването им. Включени са специално разработени игри, които развиват умението да се прави разлика между степента на емоциите, например раздразнен, ядосан, гневен и агресивен.

МОДУЛ 4 / 24.10.2018
Децата се упражняват как да управляват своите емоции. Веднъж осъзнали в дълбочина емоционалното си състояние, децата имат възможност да се саморегулират. Те могат да овладеят емоцията и това по естествен начин променя и поведението им. Това е онзи миг, в който е важно да се направи разлика между възприятието и реакцията. В този модул се набляга на специално разработени техники за управление на емоциите.

МОДУЛ 5 / 31.10.2018
Използване на емоциите. Когато детето знае как да упражнява контрол над своите емоции, то би могло да ги използва в различни ситуации. Както положителните, така и негативните емоции имат голямо значение за цялостното психоемоционално състояние на децата.

МОДУЛ 6 / 07.11.2018
На децата се разкрива представа за проблемите, свързани с поведението им. Развиват се умения за оценка и самооценка на поведението и емоциите. В допълнение децата преоткриват нови ползи от работата в екип.

МОДУЛ 7 / 14.11.2018
Овладяване на внезапно настъпили емоции. Учим децата на специални техники за намаляване на напрежението. Включените занимания развиват основни компетентности за невербален израз на чувства и изграждане на доверие.

МОДУЛ 8 / 21.11.2018
Проява на емпатия. Изключително важно е децата от малки да бъдат емпатични. Знанието, че тяхното поведение повлиява на другия е базата, върху която се гради емпатия. Включени са тренинг-игри, които развиват детското разбиране за чувствата на другия.

МОДУЛ 9 / 28.11.2018
Емоционална интелигентност в семейството и сред роднини. Чрез ролеви игри и техники се изгражда модел за уважителен начин на самоизразяване. Често децата се тревожат да не наранят чувствата на най-близките си и заради това избират да потискат своите собствени. В този модул се набляга на изразяване пред родителите.

МОДУЛ 10 / 05.12.2018
Емоционално интелигентно отношение в приятелския кръг. Отработват се чувства и адекватно изразяване в училище или градинaта. От съществено значение е как детето се чувства пред авторитети и доколко може да постави личните си граници в такава среда. Свободата да се осъзнаят чувствата и да се отстояват личните граници пред авторитети е застъпена тема в този модул.

МОДУЛ 11 / 12.12.2018
Този модул се състои от комбинирани игри и техники, с цел затвърждаване на всички умения усвоени по време на курса. Използват се методи за повишаване на увереността в себе си и собствените умения.

МОДУЛ 12 / 19.12.2018г.
Изготвяне на самостоятелен проект-изненада за предстоящите коледни празници. Връчване на сертификати за завършен курс в Академия за Емоционална Интелигентност.

* Курсът се провежда от детски психолог в малка група до 8 деца, което позволява да се обърне персонално внимание на всяко дете.
* В случай, че се наложи детето да пропусне определен модул, предлагаме възможност да бъде наваксан.
* Препоръчително е да заповядате 5 минути по-рано от обявения за започване час, за да може децата да си оставят връхните дрехи, обувките, раничките и да започнат навреме личностното си израстване в света на емоционално интелигентните хора!

Цена за участие в курса: 324 лв.
При ранно записване до 21.09.2018г. цената е 240 лв.
Най-късен срок за записване и заплащане - до 28.09.2018г.

За получаване на подробна информация и запазване на място:
info@eiacademy.bg или 0888 610055.

Къде се намира:

бул. "Витоша" 50

Виж на картата

*Необходимо е предварително записване:

За получаване на подробна информация и запазване на място:
info@eiacademy.bg или 0888 610055.

Как да стигна:

Метростанция НДК, Тролей 1,2,9,5,8

С кола:

Синя зона за паркиране

Контакти:

088 861 0055

https://www.facebook.com/eiacademy.bg/

*Необходимо е предварително записване:

За получаване на подробна информация и запазване на място:
info@eiacademy.bg или 0888 610055.

Последна редакция: 14.09.2018 г.

реклама
реклама