Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 
Сподели:

УНИЦЕФ, съвместно с  Министерство на образованието и науката, стартира кампания „Заедно срещу насилието в училище“. Главната й цел е да се повиши разбирането и чувствителността по темата за насилието, да се намали толерантността към различните му проявления и да се подкрепят училищата в ефективната превенция на насилието и тормоза.

През следващите три години УНИЦЕФ ще разработи и приложи цялостна училищна програма за сигурна училищна среда и превенция на тормоза и насилието съвместно с Министерство на образованието и науката, с активното участие на училищата, която надгражда добрите практики и съществуващия опит в страната.

На 11 декември 2018 г. в София в Националния дворец на културата УНИЦЕФ представи интерактивна инсталация в рамките на кампанията „Заедно срещу насилието в училище“. Всеки, който влезе в своеобразната „синя стая“, посредством виртуална реалност ще се постави на мястото на стотици деца у нас, които ежедневно са жертва на различни форми на насилие в училище – физическа или вербална агресия, тормоз, кибертормоз и др. Сред първите посетители на инсталацията беше вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

Ето и графика за декември с местата, на които видеото може да бъде видяно:

The Mall
15 и 16 декември от 11 до 17 ч.,
20 и 21 декември от 11:30 до 19:30 ч.,
22 декември - от 11 до 19 ч.
23 декември - 11 - 15 ч.

Mall of Sofia
19 - 21 декември от 15:30 до 19:30 ч.

Cinema City Mall of Sofia
27 и 28 декември от 16 до 20 ч.

Cinema City Paradise
29 и 30 декември от 16 до 20 ч.

Данните:

Над половината тийнейджъри по света са били поне веднъж обект на насилие от страна на връстници в и около училище. Физическото насилие и тормозът пречат на образованието на над 150 милиона деца на възраст 13-15 години, според данни от проучване на УНИЦЕФ. Учениците в България са сред челните десет от общо 43 изследвани страни, засегнати от проблема „училищен тормоз“. Дискомфортът и отчуждението от училище, ниският успех и тормозът утвърждават рисковите поведения сред юношите, показват данни на друго изследване - върху здравето и поведението на децата в училищна възраст, проведено от Института за изследване на населението и човека в сътрудничество с УНИЦЕФ.

Къде се намира:

UNICEF България

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Контакти:

https://www.unicef.org/bulgaria/
https://www.facebook.com/UNICEFBulgaria/

 

Последна редакция: 25.01.2019 г.

реклама
реклама