Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 
Сподели:

Едно от местата, които от няколко години плануваме да посетим, но все не остава време и все се намира нещо по-важно. Но то си остава все така притегателно и вълнуващо, а снимките, които гледаме ни запалват все по-силно.

Да, това е Плиоценски парк в село Дорково, област Пазарджик, не, съвсем не е далеч от София, но като време е доста отдалечено от настоящето, защото разкрива експонати от преди 5 милиона години...


10-метрова пейзажна диорама „Фауната и природата край Дорково и на Балканите преди 5 милиона години“

В уикепедия ТУК пише за находките - При проведените експедиции са открити останки от бивни, кътници и части от скелети на над 30 вида гръбначни животни – над 600 кости на едри бозайници – мастодонти, трипръсти коне хипариони, древни редки маймуни, лъвове, саблезъби тигри, елени, тапири, носорози и примитивни мечки, а също и множество останки от гризачи и насекомоядни бозайници. Открити са два вида маймуни – мезопитек (mesophithecus) и долихопитек (Dolichopithecus ruscinensis). И двата вида са от групата на колобусите.

На този линк - https://roundme.com/tour/22516/view/54894/ може да разгледате подробно експозицията виртуално. Е, не може да се разбере точно какво има под това стъкло, но иначе си е доста приятна виртуална разходка.

А ако сте запалени палеонтолози и нямате време да отидете до Дорково, искам да Ви напомня, че и в София, в сградата на Софийския университет има Музей по Палеонтология и Исторична геология.

...и последната снимка е от него, за да Ви зарибя.

Приятна разходка!

текст: София играе
снимки: https://roundme.com

Къде

internet

Къде се намира:

internet

Последна редакция: 26.03.2020 г.

реклама
реклама