Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 

05 Дек 2023 - вторник

НДК

- всички безплатно
НДК
всички     безплатно
Сподели:

Седмото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от 5-и до 10-и декември, в Мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала са скандинавските страни, а мотото е „Създаваме истории. Създаваме история.“. Фестивалът се реализира с подкрепата на Министерството на културата, Министерството на образованието и науката и Столична община. Всички събития са с вход свободен.

ПРОГРАМА

05 декември | вторник   


11:00    - 12:00 часа
Представяне на 12-то издание на „Бисерче вълшебно“, среща с Вал Стоева

Знаете ли, че има награда за детски книги, която не само иска, но и се вслушва в детския глас? Защото все пак детските книги се четат именно от вас - децата. Наградата „Бисерче вълшебно“ е мерило за нуждите, интересите и нагласите на българските деца. Елате, за да си поговорим за книгите, които обичате, за героите, които ви разсмиват, вдъхновяват и ви водят на приключения.

06 декември | сряда

11:00    - 12:00 часа
Коледа по Андерсен  или как през зимата приказките оживяват

Ще се срещнем  с магьосниците от научно-изследователски център „Ханс-Кристиан Андерсен“ и студентите от специалност „Скандинавистика“, за да чуем приказките на великия разказвач прочетени на датски и да майсторим коледните играчки, които самият Андерсен е правил.

13:00    - 14:00 часа
Среща с писателката Мария Турчаниноф и трилогията „Хрониките на Червеното абатство“

Заповядайте на среща с магическия свят в книгите на  Мария Турчаниноф. Свят, който напомня с плашещата си обстановка и стряскащата си реалистичност измеренията на класическите книги от поредицата „Землемория“ на американската авторка Урсула Ле Гуин. Магическа, вълнуващо светла, а на моменти и страховита, това е книга както за млади читатели, така и за жени с феминистични възгледи.


07 декември | четвъртък

11:00    - 12:00 часа
Среща с писателката Мария Йонова и зимната книжка „Виола, Укулеле и шейната“

Запознайте се с Виола и Укулеле - първите герои от Слънчевата улица! Освен тях На нея живеят Госпожа Мецана, Господин Котан, Господин Таралежко и Баба Костенурка. Те посрещат трудностите и радостите с усмивка - като едно голямо сплотено семейство. Макар на различни възрасти и с различни интереси, героите споделят празниците си и заедно създават спомени.
Какво ще се случи, ако Укулеле забрави да покани най-добрата си приятелка по случай партито за рождения си ден? Дали Виола ще седи у дома и тихичко ще тъгува, докато вижда гостите да прииждат за празника? Ни най-малко! Тя вади шейната, която е купила за подарък на Укулеле и отива да се забавлява сама с мисълта „Ще видят те!“. Спускането ще е повече шеметно, а финалът ще обърне цялото тържество с главата надолу.


12:30    - 13:30 часа
„Смехът и сълзите“. Представяне на книгата и среща с издателката Зорница Христова

Случвало ли ви се е да видите възрастен човек да се кара на дете, защото се смее или плаче в неподходящ момент?
Колко несправедливо, нали? Защото смехът и сълзите рядко се поддават на команди.
Какво значи да те напушва смях? Или да напират сълзи? Какво ни подсказва тялото, когато отказва да ни слуша?
Може ли смехът да ранява? А може ли сълзите да са от радост?
Заповядайте да философстваме! Философските закуски са за всички, на които им се услажда вкусът на размишленията.


08 декември | петък

11:00    - 12:00 часа
Приказките оживяват със Зори Христова и вълшебните карти „Направи си сам приказка“

От какво се прави приказка? Кои са тайните съставки? Има ли рецепта? А може ли човек да я променя?
Играта с елементите на вълшебната приказка, подсказана от Джани Родари в "Граматика на фантазията", оживява в ръцете и ума на всяко дете. ,
Елате да създадем приказка, която е лично ваша, да преодолеем нечувани препятствия, да създадем напрежение, да стигнем до решителния момент... и сами да изберем най-добрия край.

Всяко дете заслужава своя собствена приказка.


12:30    - 13:30 часа
Среща с писателят Теро Миелонен и книгата му „Аз ще бъда учен“

Кой иска да стане изследовател? „Аз ще бъда учен“ от Теро Миелонен е най-новото попълнение в колекцията за деца на „Ентусиаст“, което впуска малките читатели в необятния свят на науката и ги насърчава да развиват интересите си. Книгата представя единайсет професионални области и техните основни инструменти и методи, използвани от учените. Изданието съдържа много термини и факти, описани чрез историите на любознателни деца, които, водени от любопитството, тръгват по пътя на откритията.

9 декември | събота

11:00    - 12:00 часа
Каритас

12:30    - 13:30 часа
Литературен куиз за деца с „Книговище“ и Искра Джанабетска
Каним младите читатели на едно забавно преживяване - състезание с въпроси по любими на децата скандинавски книги с "Книговище". Ще се разделим на отбори и почти като в телевизионна игра ще посетим отново прочетените детски книги, ще надникнем и в някои, които вероятно още не познават. Ще се посмеем и ще откривателстваме стъпка по стъпка и въпрос по въпрос и така ще отпразнуваме любимото си занимание - четенето.


10 декември | неделя   

11:00    - 12:00 часа
Среща със Сотир Гелев и Петко Гелев и книгата им „Коледният случай на детектива Филип“

Когато котките в един цял град изчезват безследно нима ще се намери по-подходящо дуо от детектива Филип и неговия верен помощник - кучето Дарвин (плюс още една мистериозна личност, но за да разберете коя е тя ще трябва да се присъедините към нас), което да разреши мистерията? Историята започва с изчезването на Хули – котката на известната актриса Доли Блу.  Случаят се оказва много по-заплетен от очакваното и тримата започват разследване, което ще ги въвлече в опасно приключение.
Ще успеят ли да спасят себе си, Коледата, а и целия свят?


12:30    - 13:30 часа
Магическа работилница за създаване на коледни играчки "Разказвачи на приказки" с Kinderlist

В последния ден от фестивала елате, за да се потопите в цветно и коледно настроение с Цвети от Kinderlist, докато изработваме двуизмерни хартиени кукли! Те ще могат да се закачат по коледното дръвче или на гирлянди по различни начини. Същевременно ще могат да "оживяват" в ръцете и да се ползват за разказването на истории под формата на куклен театър или театър на сенките.

И още една изненада - включете се в конкурса за писмо до Дядо Коледа на Български пощи - насърчете децата да изработят най-красивите писма за дядо Коледа, а ние ще им помогнем да стигнат до пощальоните. Не пропускайте плика - всичко е важно! Потърсете или попитайте нашите услужливи джуджета за насоки до пощенската кутия!


Официална страница: https://kids.literaryfest.org/

Къде

НДК

Къде се намира:

пл."България" 1

Кога работи касата:

Понеделник до петък:
09:00 - 20:00
Събота и неделя:
10:00 - 20:00

Контакти:

02/916 63 00
02/916 64 00

Интернет страница:

http://www.ndk.bg/

Как да стигнем:

Тролей 1, 2, 5, 8, 9, Трамвай 1, 7, 6, Метростанция НДК

 

Последна редакция: 27.11.2023 г.

реклама
реклама