Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 
Сподели:

ПЪРВОТО занимание от серията „КАК ДА ПРИЛАГАМЕ ВАЛДОРФСКАТА ПЕДАГОГИКА У ДОМА?“ за тази година е посветено на
Ритуали и ритъм в живота на детето - втъкаването им в дневния и седмичния ритъм на малкото дете / събуждане - заспиване, хранене, подреждане на играчките, печене на хляб, занимания със занаяти/, с водещ Наталия Дончева.

Ритмичността е централна концепция във валдорфското образование. Ритмите са предсказуеми и последователни дейности, които създават структура и форма, на която може да са разчита в планирането на дните, седмиците и сезоните. В тази форма има много пространство и свобода. Ритъмът подкрепя енергията, вместо да я източва, и е съобразен с тричленното устройство на човека /глава-сърце-ръце/.

Ритъмът и съпътстващите го ритуали дават възможност на децата да се отпуснат и да се чувстват сигурни, защото знаят какво да очакват всеки ден. Рутината позволява на децата да фокусират енергията си в една област в даден момент, без да бъдат пренебрегвани други съществени области по-късно.
Как да изградим здравословен ритъм у дома? Опорни точки за планиране на дейностите. Ритуали, подкрепящи изградения ритъм.

НАТАЛИЯ ДОНЧЕВА е по професия адвокат, тя е председател на СНЦ „Сдружение за валдорфска детска градина и училище-Ст. Загора" и „нежната половина“ от създателите на блога „Фейландия – валдорфска педагогика в дома", Стара Загора. От около пет години прилага валдорфска педагогика у дома, като педагогическа алтернатива за децата й.

ТАКСА ЗА УЧАСТИЕ:
За посещение на една лекция/ ателие: 15 лв.
Таксата се заплаща на място в деня на събитието.

ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАПИСВАНЕ е необходимо: Предвид ограничените места, моля изпращайте имейл на ina@poptcheva.eu. Няма да се звимат предвид потвърждения за участие по фейсбук.

---------------------------------------------------------------------------
За втора поредна година във валдорфското училище ЧСУ „Проф. Николай Райнов” ще се проведе серия от лекции и ателиета, предназначени за родители и любители на валдорфската педагогика. Събитията ще се провеждат един път месечно през учебната година 2017/2018.

Лекциите и ателиета ще помогнат на нас родителите, независимо къде учат децата ни, да се докоснем в дълбочина до валдорфската педагогика и да разберем как да я прилагаме у дома, как да продължим темите от детската градина или училище вкъщи, както и как да се създаде единна възпитателна среда, чрез съдействие на родители и учители.

МЯСТО НА ПРОВЕЖДАНЕ:
ЧСУ „Проф. Николай Райнов”, кв. „Лозенец”, ул. „Горски пътник” 44, София.

ПРОГРАМА:
I. Ритуали и ритъм в живота на детето– водещ Наталия Дончева
събота, 4 ноември 2017, от 10:30 до 12:00 ч.

II. Празнуване на сезонните празници в дома. Практически насоки за оживяване на годишния календар – водещ Наталия Дончева
събота, 2 декември 2017, от 10:30 до 12:00 ч.

III. Холистичена подкрепа на втория седемгодишен период– водещ д-р Донко Дончев
събота, 13 януари 2018, от 10:30 до 12:00 ч.

IV. Как се създават живи понятия? Защо при валдорфската педагогика се характеризира, а не се дефинира – водещ Величка Йорданова
събота, 10 февруари 2018, от 10:30 до 12:00 ч.

V. Преживяване на ритъм до обед във валдорфска детска градина –
водещ Маргарита Събева
събота, 10 март 2018 от 10:30 до 12:00 ч.

VI. Възпитанието на детето според неговия темперамент, част I - водещ Ваня Митинска
събота, 28 април 2018, от 10:30 до 12:30 ч.

VII. Възпитанието на детето според неговия темперамент, част II - водещ Ваня Митинска
събота, 2 юни 2018, от 10:30 до 12:30 ч.

ЛЕКТОРИТЕ:
НАТАЛИЯ ДОНЧЕВА – по професия адвокат, тя е председател на СНЦ „Сдружение за валдорфска детска градина и училище-Ст. Загора" и „нежната половина“ от създателите на блога „Фейландия – валдорфска педагогика в дома", Стара Загора. От около пет години прилага валдорфска педагогика у дома, като педагогическа алтернатива за децата й.

Д-Р ДОНКО ДОНЧЕВ - специалист по вътрешни болести и кардиология, с интерес към антропософската медицина. Валдорфски татко и силната половина от блога „Фейландия – валдорфска педагогика в дома". Един от основателите на СНЦ „Сдружение за валдорфска детска градина и училище – Стара Загора" и радетел за създаване на валдорфско училище в Стара Загора.

ВЕЛИЧКА ЙОРДАНОВА - преводач и учител по немски език . В неин превод са книгите "Валдорфската педагогика" на Йоханес Кирш и „Педагогическото изкуство. Методика и дидактика” на Рудолф Щайнер. Член на Антропосфското общество. От 2001 г. насам работи за валдорфското движение. Съосновател на първото валдорфско сдружение в България. Основен организатор на над 40 семинара и ателиета по валдорфска педагогика.

МАРГАРИТА СЪБЕВА - сертифициран валдорфски учител от Валдорфския Институт в Южна Калифорния.Тя е преподавала в обществени, частни и валдорфски детски градини и училища в Лос Анджелес, Бевърли Хилс и Санта Моника през последните 16 години. Обича децата и се интересува от креативно писане и холистична медицина. В свободното си време изработва красиви предмети, играчки и кукли от вълна и филц.

ВАНЯ МИТИНСКА - педагог с много богат професионален опит и задълбочени познания по валдорфска педагогика, тя усърдно работи с децата, с техните родители и с младите педагози, на които предава знанията си. През 2007 г. завършва тригодишен семинар за валдорфски педагози в София, успешно прилага валдорфската педагогика в практиката си. Отличена е за Учител на годината за 2000 г.

ТАКСА ЗА УЧАСТИЕ:
За посещение на една лекция/ ателие: 15 лв.
Таксата се заплаща на място в деня на събитието.

ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАПИСВАНЕ: Всяко от седемте занимания от програмата ще бъде отделно публикувано във фейсбук около две седмици преди провеждането му, Предвид ограничените места, за всяко отделно занимание ще се изисква предварително записване по имейл.

При въпроси от организационен характер:
ina@poptcheva.eu

текст: Организаторите

*Записване:

Събитието е с предварително записване.

Предвид ограничените места, моля изпращайте имейл на ina@poptcheva.eu. Няма да се звимат предвид потвърждения за участие по фейсбук.

Къде се намира:

ул."Горски пътник" 44

Контакти:

http://www.waldorf.bg/

https://www.facebook.com/waldorfschoolsofia/

Как да стигнем:

Метро - станция Джеймс Баучер
Трамвай 10
Автобус 102

С кола:

Зелена зона за паркиране

*Записване:

Събитието е с предварително записване.

Предвид ограничените места, моля изпращайте имейл на ina@poptcheva.eu. Няма да се звимат предвид потвърждения за участие по фейсбук.

Последна редакция: 15.11.2017 г.

пон-нед

21-27 февруари - МЕСТА И СЪБИТИЯ ЗА ДЕЦА

Места и събития за деца в сняг и дъжд, на открито, на закрито, театър, музика, кино. Карнавалите в края на зимата и заплетените бели и червени конци в началото на пр ...

Места и събития за деца в сняг и дъжд, на открито, на закрито, театър, музика, кино. Карнавалите в края на зимата и заплетените бели и червени конци в началото на пролетта и още вълнуващи предложения в сайта на София играе.

София

пон-нед

0-12г.

-

София

пон-нед 0-12г. -

21-27 февруари - МЕСТА И СЪБИТИЯ ЗА ДЕЦА

21-27 февруари - МЕСТА И СЪБИТИЯ ЗА ДЕЦА

Места и събития за деца в сняг и дъжд, на открито, на закрито, театър, музика, кино. Карнавалите в края на зимата и заплетените бели и червени конци в началото на пролетта и още вълнуващи предложения в сайта на София играе.

реклама
реклама