Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 
Сподели:

•Непознатите класици• – Литературен маршрут на Катя Зографова

Идеята на Катя Зографова за подобен тур датира още от 2010 г., когато Катя Зографова е директор на Националния Литературен музей.  Оказва се, че в кратка разходка по ул. „Раковски“ – от музея на Вазов през музея на Яворов до музея на Вапцаров ( на ул. „Ангел Кънчев“ 37 ) – може да се проследи  историята на българската литература в нейната последователност и цялост – от Патриарха до модерния Огняроинтелигент. При това Катя Зографова е автор на книги за всеки един от тези писатели и е приготвила малко известни факти, лични, неканонични сюжети и интригуващи истории за нашите класици.

Заповядайте на 28 август, сряда, от 18:30 ч., пред музея на Иван Вазов, за да видите специалното меню на Юнион клуб за юбилея на Вазов, да надникнете в последния дом на Вапцаров, запазен в напълно автентичния му вид и да откриете завършения тези дни стенопис на световноизвестния визуален артист Босолети, вдъхновен от стиховете „Вяра“ и „Прощално“.

Литературният маршрут "Непознатите класици" се реализира в партньорство с Национален литературен музей.

>> Повече за Катя Зографова, автор и водещ на литературната разходка „Непознатите класици“:
Катя Зографова е родена в деня на Св. Св. Кирил и Методий - 11 май в гр. Панагюрище. През 1989 г. печели конкурс в Националния литературен музей, от 2002 г. е главен уредник на Вапцаровия музей в София, където работи и понастоящем, в периода 2010-2016 г. е директор на НЛМ. Автор на 15 книги, сред които: "Никола Вапцаров: Преоткриване (Документална сага)", 2009; „Неканоничният Вазов”, 2010; „Елисавета Багряна. Играещата със стихиите”, 2013, "Световете на Яворов", 2019. В момента работи над тритомен "Летопис за Вазовия род“. Носителка е на националните литературни награди "Нешо Бончев" и "Блага Димитрова", на международната Златна монета "Писменост", а тази година стана и "Творец на Панагюрище".

>> Повече за проекта „Литературни маршрути“:
Литературни маршрути •София• са един различен прочит на нашата столица, който ще ни покаже града през погледа на писатели, изкусни разказвачи и хора, изкушени от книгите и всичко, свързано с тях.
Инициативата е проект на Фондация „Прочети София“ и се реализира с подкрепата на Програма „Култура“ на Столична община за 2019 година.

текст: Организаторите

Къде се намира:

ул. "Иван Вазов" №10

Как да стигна:

Тролей 9, Трамвай 10,12,18

С кола:

Синя зона за паркиране

Контакти:

https://www.nlmuseum.bg/index.php/filiali/otdel-ekspozitzii/ivan-vazov

Последна редакция: 07.08.2019 г.

реклама
реклама