Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 
Сподели:

Програмата на Националния природонаучен музей при БАН започва в 18:00 часа и приключва в 21:00.
Темите, които ще представят учените тази година са свързани с науките палеонтология, херпетология, орнитология, екология. Местата за презентациите и демонстрациите са ограничени и се заемат по реда на пристигане.

18:00-19:00
Пещерна кухня/CAVE-kitchen
REFRESH кафене - Презентация с игри и демонстрации
Ако винаги сте „знаели“, че по нашите земи хората открай време ядат боб чорба, шопска салата или пълнени чушки, заповядайте в нашата пещерна кухня!
Доц. д-р Николай Симов и д-р Надежда Карастоянова от НПМ-БАН ще разкажат какво са яли нашите предци и ще ви представят историята на основните хранителни продукти с игри и демонстрации на някои от техниките за обработката им.
Фоайе, ет. 1
Местата са ограничени и се заемат по реда на пристигане.

18:00-20:30
„Петъкът на FSC“ с WWF България
Наука в града REFRESH
Заедно с WWF България ще отбележим „Петъкът на FSC“ – денят, посветен на горите и отговорното отношение към тях. Ще научите какво означава абревиатурата FSC и кога една гора става сертифицирана. С очилата за виртуална реалност, старите гори ще оживеят около вас, а чрез изложбата „С грижа за гората“ ще имате възможност да надникнете в чудния свят на горите и да опознаете работата на организацията WWF. За малките посетители ще има подходящи занимания и още изненади. Изложбата „С грижа за гората“ ще продължи до 15 октомври 2019 г.
Зала Птици, етаж 2

19:00-21:00
ДИНО-пленер с T. Rex
Наука в града REFRESH
Можем ли наистина да разберем как са изглеждали динозаврите само по вкаменените им останки? Как учените днес успяват да извлекат информация за формата и размерите на едно животно по костите, които намират, да определят дали е имало люспи или пера, рога, копита или шипове.
В своята презентация докторантът на НПМ-БАН - палеонтологът и палеоартист Владимир Николов ще разкаже и покаже как прилага научния подход при рисуването на динозаврите. Под ръководството на Владимир всеки участник в уъркшопа ще може да нарисува най-популярния хищен динозавър, краля сред динозаврите - Тиранозавър Рекс (Tyrannosaurus Rex) и то такъв, какъвто го вижда съвременната наука. Събитието е подходящо за деца над 12 години и възрастни.
Зала Риби, ет. 2
Местата са ограничени и се заемат по реда на пристигане.

19:00-19:45
Херпето-логично
Магия REFRESH
Науката херпетология се занимава с две много различни групи животни - едните са тясно свързани с водната среда, необходима им за размножаването, докато другите са напълно независими от нея - притежатели на суха и люспеста кожа и яйца с обвивка, което им дава възможност да завземат най-разнообразни местообитания. От древността до днес и едните, и другите будят различни чувства у хората – от страх до възхищение, а разнообразието им е внушително.
Емилия Вачева, изследовател в НПМ-БАН ще разкаже за техните навици, какви видове има в България, къде се срещат и имат ли основания нашите страхове.
Фоайе, ет. 1
Местата са ограничени и се заемат по реда на пристигане.

18:00-21:00
Интерактивната изложба „Пътят на червеногушата гъска“
Наука в града REFRESH
Интерактивната изложба „Пътят на червеногушата гъска“ на Българското дружество за защите на птиците проследява прелетния път на червеногушата гъска, за да запознае посетителите с проблемите, които видът среща по пътя си и начините за опазването му. Изложбата включва интерактивни и игрови елементи, които имат за цел да ангажират емоционално публиката с опазването на червеногушата гъска. Чрез виртуално преживяване е представено как безпокойството, причинено от ловци и нетипични шумове на местата за хранене, застрашава миграцията на гъската. Експозицията е подходяща за всички възрасти, тъй като е едновременно информативна и забавна и представя малко известни факти с научнопопулярен подход.
Зала Левентис, ет. 1

18:00-21:00
Четвърто издание на Международния конкурс „Карст под защита – дар за поколенията”
Наука в града REFRESH
В Нощта на учените посетителите ще могат да разгледат и изложбата с отличени творби на участници в Четвъртия международен конкурс "Карст под защита - дар за поколенията".
Конкурсът е част от специализираната образователна стратегия ProKARSTerra-Edu, която се разработва от Експерименталната лаборатория по карстология на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН. Получените 205 конкурсни творби на 257 автори от 14 държави са оценени от международно жури и ще бъдат изложени във фоайето на НПМ-БАН. До момента са реализирани 4 издания на конкурса (2005, 2012, 2015 и 2019 г.) с общо 560 участници от 20 държави.
Фоайе, ет. 1

текст: Организаторите

Къде се намира:

бул. "цар Освободител" 1

Как да стигнем:

Тролей 9

С кола:

Синя зона, паркинг няма

Контакти:

http://www.nmnhs.com/index_bg.php

Работно време:

понеделник до неделя 10:00 — 18:00
Музеят работи всеки ден с изключение на 1 януари, 3 март, Великден [православен] и 25 декември. Билети се продават до 17:00 ч.

информация: 087 9226573

 

Последна редакция: 18.09.2019 г.

 

ПРОГРАМИРАНЕ И РОБОТИКА ЗА ДЕЦА – НОВИ ГРУПИ И ДЕМО УРОЦИ В АКА ...

Имаме удоволствието да Ви информираме, че започнаха записванията за новата учебна година 2019/2020 в Курса по Програмиране и Роботика за ученици, който се организира ...

Имаме удоволствието да Ви информираме, че започнаха записванията за новата учебна година 2019/2020 в Курса по Програмиране и Роботика за ученици, който се организира от Академията по Програмиране и Роботика за ученици Слънчице. Занятията в Курса обхващат ученици във възрастовата група 1-5 клас и са ...

Академия по програмиране и роботика

6-13г.

-

Академия по програмиране и роботика

- 6-13г. -

ПРОГРАМИРАНЕ И РОБОТИКА ЗА ДЕЦА – НОВИ ГРУПИ И ДЕМО УРОЦИ В АКАДЕМИЯ ПО ПРОГРАМИРАНЕ И РОБОТИКА ЗА УЧЕНИЦИ СЛЪНЧИЦЕ

ПРОГРАМИРАНЕ И РОБОТИКА ЗА ДЕЦА – НОВИ ГРУПИ И ДЕМО УРОЦИ В АКАДЕМИЯ ПО ПРОГРАМИРАНЕ И ...

Имаме удоволствието да Ви информираме, че започнаха записванията за новата учебна година 2019/2020 в Курса по Програмиране и Роботика за ученици, който се организира от Академията по Програмиране и Роботика за ученици Слънчице. Занятията в Курса обхващат ученици във възрастовата група 1-5 клас и ...

 

Френски чрез йога и изкуства за деца на 4-7 г.

Развълнувани сме да ви разкажем за един необикновен курс по френски език. В една шарена плетеница от истории, песни, игри, артистични проекти и йога, децата ще придо ...

Развълнувани сме да ви разкажем за един необикновен курс по френски език. В една шарена плетеница от истории, песни, игри, артистични проекти и йога, децата ще придобият много знания и с лекота ще напреднат с езика.Симона Грошевска, сертифициран йога учител за деца и психодрама терапевт, ще поведе д ...

Jolly Kids

4-7г.

-

Jolly Kids

- 4-7г. -

Френски чрез йога и изкуства за деца на 4-7 г.

Френски чрез йога и изкуства за деца на 4-7 г.

Развълнувани сме да ви разкажем за един необикновен курс по френски език. В една шарена плетеница от истории, песни, игри, артистични проекти и йога, децата ще придобият много знания и с лекота ще напреднат с езика.Симона Грошевска, сертифициран йога учител за деца и психодрама терапевт, ще повед ...

реклама
реклама