Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 
Сподели:

В урока по тъкане децата ще имат прекрасната възможност да се запознаят отблизо с килимарския стан. Те ще разгледат различни видове прежди, с които се работи, ще научат за техния произход и за техниките на оцветяване с растения. Ще им бъде показан самия процес на тъкане и всеки, който пожелае ще опита да тъче! Участниците в заниманието ще бъдат запознати с основни фигури в Чипровския килим и ще могат сами да нарисуват своя килим. Децата ще имат възможността да разгледат от близо различни автентични ръчно тъкани столовки - проекции в мини вариант на прочутите Чипровски килими и да се докоснат до магията на занаята.

Водещи на събитието са Велика Стоева и Йоана Чушкарева. Родени в семейство на потомствени килимари - Чушкарете, сестрите Велика и Йоана се запознават с тайнството на тъкането още от съвсем малки. Тяхната баба разпалва в тях толкова силно любовта към този занаят, че в последствие Велика загърбва икономическото си образование и превръща изработката на килими в смисъл на живота си, а Йоана е архитект и вплита професията и наследствения занаят в магичното умение да проектира завладяващо красиви килими!

Велика и Йоана познават в дълбочина занаята на килимарството и разнообразната му символика, нещо почти забравено вече дори и у нас. Именно заради това през 2014г. ЮНЕСКО обявява Чипровския килим за част от нематериалното културно наследство на света, привилегия която помага на този занаят да се запази и за идните поколения.

Неслучайно е, че за Велика и Йоана и тяхното семейство е създаден и филм, разказващ за килимарството - как мъжете се занимават с подготовката и направата на материалите - боите, разцветките, вълната, как жените изработват самия килим, а децата израстват покрай становете, учейки се на килимарство от най-ранна възраст. Важно е да се спомене, че именно заради задълбочените си познанията в килимарството Чушкарете създават съвременни килими с изчистен дизайн и изображения, взаимствани от традицията. Фамилията Чушкарете, е позната както у нас, така и в цял свят, защото показва и разпространява красотата на Чипровският килим на редица изложения.

Продължителността на урока по тъкане е 90 минути за деца на възраст между 6 и 12 години. Урокът ще се проведе в събота 12-ти октомври от 11:00 до 12:30часа. Приемът на деца за заниманието се осъществява между 10:50 и 11:05ч., но не по-рано.

Местата за заниманието са ограничени, така че ви препоръчваме да запазите местенце за вашето детенце в делничните дни, между понеделник и петък. За провеждането му е необходимо да се сформира група от най-малко пет деца.

В урока по тъкане не се допускат болни деца. Болните деца ще бъдат връщани, за да се предпазят здравите деца и ще се таксува запазеното им място.

Ако сте възпрепятствани да се включите в заниманието и сте запазили място за участие, моля да ни уведомите своевременно, за да може освободеното място да се заеме от друго желаещо дете.

Цената за посещение на урока по тъкане е 18 лева. Цената за второ дете от семейство е 16 лева.

За участие е необходимо предварително записване на телефон 089 87 98 690, на лични съобщения на фейсбук страничката ни или на поща: hello@deca-slunca.com.

Урокът по тъкане е само за деца и присъствието на родители в центъра повреме на заниманието не е възможно. Разположението на центъра предразполага към приятна разходка за родителите, докато изчакват децата си. В близост до центъра ни има библиотеки, кина, сладкарници, магазини, заведения и какво ли още не!! О, да, и Борисова градина.

Центърът ни се намира в сърцето на София, на бул. “Цариградско шосе” 19, (локалното) в непосредствена близост до Орлов мост, където децата ще се докоснат до един прекрасен български занаят!

Носете си пантофки и други подобни чудеса!

Очакваме ви с нетърпение!

текст: Организаторите

*Записване:

Събитието е с предварително записване.

За участие е необходимо предварително записване на телефон 089 87 98 690, на лични съобщения на фейсбук страничката ни или на поща: hello@deca-slunca.com.

Къде се намира:

бул. "Цариградско шосе" 19, Орлов мост

Как да стигна:

Метростанция Софийски университет Св. Климент Охридски
Автобус 204,213,280,306,604,76,84,505,304,184; Тролей11,4,5,8

С кола:

Зелена зона за паркиране

Контакти:

089 792 5300
hello@deca-slunca.com
https://www.facebook.com/DecaSlanca/

*Записване:

Събитието е с предварително записване.

За участие е необходимо предварително записване на телефон 089 87 98 690, на лични съобщения на фейсбук страничката ни или на поща: hello@deca-slunca.com.

Последна редакция: 04.10.2019 г.

пон-нед

Jolly Kids полудневни английски програми за деца 2-7г.

Jolly Kids е пространство за щастливо учене на английски за деца на 2-7 г. Обучението се случва под формата на полудневни бутикови занимални, където децата се потапя ...

Jolly Kids е пространство за щастливо учене на английски за деца на 2-7 г. Обучението се случва под формата на полудневни бутикови занимални, където децата се потапят изцяо в английска среда. Нашaтa програмa балансирано съчетава Валдорфска педагогика, Монтесори, сугестопедия, Jolly Phonics, изкуство ...

Jolly Kids

пон-нед

2-7г.

-

Jolly Kids

пон-нед 2-7г. -

Jolly Kids полудневни английски програми за деца 2-7г.

Jolly Kids полудневни английски програми за деца 2-7г.

Jolly Kids е пространство за щастливо учене на английски за деца на 2-7 г. Обучението се случва под формата на полудневни бутикови занимални, където децата се потапят изцяо в английска среда. Нашaтa програмa балансирано съчетава Валдорфска педагогика, Монтесори, сугестопедия, Jolly Phonics, изкус ...

 

Френски чрез йога и изкуства за деца на 4-7 г.

Развълнувани сме да ви разкажем за един необикновен курс по френски език. В една шарена плетеница от истории, песни, игри, артистични проекти и йога, децата ще придо ...

Развълнувани сме да ви разкажем за един необикновен курс по френски език. В една шарена плетеница от истории, песни, игри, артистични проекти и йога, децата ще придобият много знания и с лекота ще напреднат с езика.Симона Грошевска, сертифициран йога учител за деца и психодрама терапевт, ще поведе д ...

Jolly Kids

4-7г.

-

Jolly Kids

- 4-7г. -

Френски чрез йога и изкуства за деца на 4-7 г.

Френски чрез йога и изкуства за деца на 4-7 г.

Развълнувани сме да ви разкажем за един необикновен курс по френски език. В една шарена плетеница от истории, песни, игри, артистични проекти и йога, децата ще придобият много знания и с лекота ще напреднат с езика.Симона Грошевска, сертифициран йога учител за деца и психодрама терапевт, ще повед ...

реклама
реклама