Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 

- 0-3 г -
3-7 г
0-3 г  3-7 г  
Сподели:

Сигурно е имало години, в които морската почивка е била на първо място ПОЧИВКА, на второ място ПОЧИВКА  и на трето място ПЛАЖ И ПОЧИВКА. През тези години, ако си ги спомняте, най-верятно сте избирали място край морето според цена, гледка, екстри или просто сте мятали палатката върху велосипеда.

С деца на море е РАЗЛИЧНО. Трудно е да наречем това пътуване „почивка“, по-скоро ПРИГОТВЯНЕ НА БАГАЖ, ТОВАРЕНЕ НА БАГАЖ, РАЗТОВАРВАНЕ, СЪБИРАНЕ НА БАГАЖ.  Ще оставим за друг път разказите за всичко онова, което се случва, докато събирате и изваждате дрехи, надуваеми неща, храна и плажни кърпи.
Днес ще се опитаме да ви бъдем полезни в избора между това КЪДЕ да заведем децата на море. Със сигурност е много различно дали ще отседнете в хотел с Ол инклузив оферта, бунгало край плажа, квартира в града или нещо друго. Ще се постараем да ви изброим някои основни предимства, рискове или откровени неприятности, които може да очаквате на всяко едно място.

НА ХОТЕЛ ОЛ ИНКЛУЗИВ   
 
Оферти от подобни хотели буквално валят през цялата година, има ги за цялото БГ Черноморие и за чужбина. Много семейства с деца избират такъв вид почивка заради няколко предимства:

1. Няма нужда да готвите, да търсите ресторант, да носите посуда, да миете чинии и т.н.
2. Забавления за децата също не липсват – обикновено има детски кът, детски басейн, детски аниматор и други подобни.
3. Към хотела в най-честия случай има и басейн с шезлонги и бар, така че ако плажът не става, дечурлигата се плацикат там.

Нека обаче ви подшушнем и някои недостатъци или по-скоро неудобства, за които е добре да помислите, особено ако сте с по-малко дете:

1. Имайте предвид, че въпреки обявленията на ресторанта, че работи и на „свободна консумация“, трудно някой ще ви обърне внимание, ако решите да си поръчате нещо различно от предлаганото  на общ режим. Така е и с работното време. Няма да ви изгонят след 21 часа, но любезно ще ви кажат, че кухнята е приключила. Има хотели, които въвеждат и отделна, по-висока цена за тези, които решат да вечерят меню, различно от включеното в ол инклузива.
2. Много е вероятно да случите на шумна и весела компания от румънски младежи, германски пенсионери или руски семейства, които стриктно спазват часовете за закуска, обяд и вечер и със завидна скорост омитат храната от шублерите, оставяйки само онова, което и кучето не би вкусило.
3. Нещо, наречено Аниматори, с което е модерно да разполага всеки хотел с оферта Ол инклузив. Това обикновено са амбицирани и упорити младежи, които се стараят да изглеждат винаги усмихнати, супер любезни и нахъсани. Та те имат задължението на всеки три часа буквално да изкрещят на микрофона „програмата“,с  която ще забавляват въпросния ден същите онези групи от румънци, германци или руснаци. Всичко се случва около басейна, на двора или в ресторанта. Тези забавления на всеки три часа събират групички, които или танцуват, или скачат шумно в басейна, или се надпреварват в ядене на сладолед....Всичко звучи забавно, но може би няма да е така, ако сте с бебе, което би трябвало да спи следобед или пък вечер преди 22 часа.
4. Плажната ивица пред хотела почти винаги е „запазена“ за гостите на хотела, но има случаи, в които чадър и шезлонг се заплащат допълнително, безплатно е само край басейна. Добре е да проверите тези неща предварително.
5. Много от новопростроените морски комплекси всъщност са далеч от населено място. За да отидете на разходка до курортния град, ви трябва колата или малко автобусче, което разхожда туристи на всеки час срещу лев-два на човек.  Имайте го предвид, ако ще ви се налага да разнасяте заспало 2-годишно на ръце в ранния следобяд или малко преди полунощ.

НА КВАРТИРА

Много семейства избират да наемат стая или апартамент  обикновено в по-малките градчета. Предимствата :

1. По-ниската цена и близостта до курортния център.
2. Много често квартирите разполагат с кухненски бокс, което при малки деца е удобство, ако трябва да се хранят често или нямат търпение да стоят по ресторанти и да са „възпитани“.
3. При всички случаи е по-тихо и по-спокойно, отколкото в големите хотелски комплекси, не е нужно да се съобразявате с часове за хранене.

Могат да се появят и някои неудобства:

1 Много често квартирите са в пристроени апартаменти с пригодени стълбища или тераси. Добре е да разучите и разгледате предварително, за да не се наложи да изкачвате до петия етаж въртящи се тесни и тъмни стълби или да „отмаряте“ на тераса без козирка почти на покрива на блока.
2. Голяма е вероятността рускинята с две деца от долния етаж да източи топлата вода точно две минути преди да сте се върнали от плажа. Или младежите от приземната стая да гледат европейското на по бира и цаца до среднощ в китния двор с беседка, който уж сте си заплюли за семейна вечеря на тихо и прохладно.


СЕМЕЕН ХОТЕЛ

Бихме казали, че тук предимствата са като тези при квартирите с плюс, че все пак е хотел и имате повече лукс и екстри. Обикновено в тези хотелчета персоналът е скромен, но пък любезен, имат ресторантче или малко кафене, не ви задължават да ги ползвате, но пък асортиментът им е добър. Неудобствата, ако можем да ги наречем така, биха били, че нямат двор, в много случаи дори паркинг. Терасите са доста слънчеви, а стаичките по-малки, децата трудно ще намират къде да тичат и играят.

КЪМПИНГ

Тук можем да изброим няколко предимства дори за родители, особено за татковци, които си представят морето като бира на сянка, цаца или скара плюс  телевизор на тревата. И отвреме-навреме потапяне във водата. Ето ги и плюсовете за децата:

1. Малчуганите могат да са навън цял ден, могат да изкарат и десет дни почти само по бански. Ако не планирате много разходки извън къмпинга, наистина може да спестите един куфар с дрехи.
2. Децата са навсякъде, могат да тичат необезпокоявани, да викат, без да безпокоят, да доприпкат  сами до близкия магазин, ако на тати му свърши бирата.
3. Всички са си близки, ако нямате скара – съседът ще ви врътне шишчето. Вие пък ще му сипете оцет на салатата. Децата забърсват по някоя филия или нещо по-хранително от софрата,  която ухае най-апетитно.
4. Плажът обикновено е на една ръка разстояние. С ивица за свободно ползване, без да сте задължени да плащате чадъри или други екстри. Липсват семкопродавачи, викачи и други „ачи“, които да разсейват децата от търсенето на миди, камъни или раци по плажа.

За тези, които ще къмпингуват за първи път, нека изброим и някои неудобства, които биха ги изненадали:

1. Пригответе се за допълнителен багаж, който ще ви трябва за набавяне, съхранение и приготвяне на храна. В повечето случаи къмпингите предлагат хладилник, посуда и барбекю, но всичко е индивидуално. Ще миете чинии, ще режете салата и ще печете кюфтета. По бански и джапанки.
2. Ако не обичате флората и фауната в натюр, може да ви се прииска да си тръгнете още първата вечер. Голямата част от караваните и бунгалата са в горички край морето, съответно ще съжителствате с буболечета, паячета, мравчици и доста угоени комари. Не са много нахални, а и репеленти вече има всякакви.
3. Ако сте от по-притеснителните майки на тема чистота и хранителни разстройства, може да си вземете валидолче в чантичката. Обикновено децата се търкалят в трева или пясък по цял ден, кухненският бокс се ползва от няколко семейства едновременно, повечето посетители са с куче.
4. Влага и жега е дори на сянка. Трудно ще ползвате климатик, ако сте на каравана. Така че ще си лепнете през повечето дни, независимо от броя на душовете.
Това е. Както и да го планирате, с деца винаги е изненадващо, така че пожелаваме ви топло море, студена бира и безаварийно пътуване!

автор: Ралица Табакова

Последна редакция: 01.07.2021 г.
Прочетена: 2425 пъти

окт

Ораторско майсторство в KoalaKids

Ораторското изкуство е необходимо навсякъде, целият ни живот е свързан с комуникация. Ето защо би било страхотно да имаме възможността да подготвим децата си да умея ...

Ораторското изкуство е необходимо навсякъде, целият ни живот е свързан с комуникация. Ето защо би било страхотно да имаме възможността да подготвим децата си да умеят да се изразяват по най- добрия начин във всяка житейска ситуация, да бъдат уверени в способностите си, да могат да заявяват себе си и ...

KoalaKids Academy

окт

5+, 9+

-

KoalaKids Academyокт
5+, 9+-

KoalaKids Academy

окт 5+, 9+ -
KoalaKids Academyокт
5+, 9+-

Ораторско майсторство в KoalaKids

Ораторско майсторство в KoalaKids

Ораторското изкуство е необходимо навсякъде, целият ни живот е свързан с комуникация. Ето защо би било страхотно да имаме възможността да подготвим децата си да умеят да се изразяват по най- добрия начин във всяка житейска ситуация, да бъдат уверени в способностите си, да могат да заявяват себе с ...

Спонсорирано
 

Ученическа (1-4кл) и полудневна (2-5г.) занималня в KoalaKids

Ученическата занималня в KoalaKids Academy е насочена към деца от 1-ви до 4-ти клас. Целогодишна полудневна образователна занималня за деца от 2 до 5 години, всеки д ...

Ученическата занималня в KoalaKids Academy е насочена към деца от 1-ви до 4-ти клас. Целогодишна полудневна образователна занималня за деца от 2 до 5 години, всеки делничен ден от 08.00ч. до 13.00ч. 

KoalaKids Academy

6+, 2+

-

KoalaKids Academy
6+, 2+-

KoalaKids Academy

- 6+, 2+ -
KoalaKids Academy-
6+, 2+-

Ученическа (1-4кл) и полудневна (2-5г.) занималня в KoalaKids

Ученическа (1-4кл) и полудневна (2-5г.) занималня в KoalaKids

Ученическата занималня в KoalaKids Academy е насочена към деца от 1-ви до 4-ти клас. Целогодишна полудневна образователна занималня за деца от 2 до 5 години, всеки делничен ден от 08.00ч. до 13.00ч. 

Спонсорирано
реклама
реклама