Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 

Дом на киното

17. 04 6-12г. безплатно
Сподели:

Филмът за "Хан Тервел", заснет от децата от Общност за демократично образование (повече информация тук) ще има премиерна прожекция на 17 април от 11.00 часа в Дом на киното, София.

Продукцията е третата част от поредицата „Първо българско царство“ след "Хан Кубрат" и "Хан Аспарух", създадени с техниката стоп-моушън анимация, лего фигурки, декори от пластилин и подръчни материали. Под ръководството на режисьора и художник Иван Николов, проектът стартира в началото на май 2019 г.В него се включва и учителят Милен Димитров, който заедно с група деца от заниманията по творческо писане, създават сюжета, следвайки и съдържанието в официално одобрените учебници. Трейлърът на филма може да видим тук.

Историята в "Хан Тервел" ни среща  с дете, ученик и внук на Професор Пънкчев (главния герой от "Хан Аспарух"). На "Младши" му предстои важен изпит върху царуването на Хан Тервел, а той никак не обича да учи от учебника. Затова решава да използва машината на времето на дядо си, да се запознае направо с владетеля и да стане свидетел на най-знаковите събития от историята ни от тази епоха. Има забавен сблъсък между огромната разлика в епохите, но главният герой всъщност става приятел на владетеля и научава всичко, което му е необходимо чрез собственото си преживяване.

Двама учители и 21 деца на възраст 8-12 г. се включват в подготовката на филма. Общо са заснети 10 744 кадъра – снимани по 12 кадъра за всяка секунда от филма.
За първи път в третата част участниците разполагат с бюджет за по-добро техническо осигуряване, благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България "Ти и Lidl за по-добър живот", в партньорство с Фондация "Работилница за граждански инициативи" и Български дарителски форум.
По думите на Иван Николов, нивото на заснемане на този филм е много по-високо, благодарение на новия софтуер. „С подобен се работи в професионалните студиа и се снимат някои от знаковите филми в стоп-моушън анимацията в днешно време – като "Кубо и пътят на самурая". Благодарение на него можехме много бързо да елиминираме някои от грешките по време на работа.”, отбелязва той.В проекта е включена стоп моушън анимация, защото за разлика от компютърната, тук могат да работят едновременно повече хора. "Има голям брой и разнообразни задачи – писане на сценарий, изработка на декори, работа с камерата, монтаж на компютър, всякакви допълнителни подпомагащи функции. Това дава възможност дори по-малки деца или такива без опит да се включват в процеса.“, разказва Иван Николов.

 В същото време участниците, освен че опознават по жив и ангажиращ начин българската история, придобиват разнообразни умения, прилагайки определена техника за правене на кино. Децата се научават да разказват истории чрез различни изразни срества и могат да проявят креативност в създаването на общ краен продукт.
Филмът е подходящ както за родители, които да доведат децата си, така и за учители, които искат да разберат повече за това как могат да ангажират учениците си чрез подобни проекти.

Заповядайте на премиерата, за да се запознаете и със създателите на филма.

Следете събитието на FB страницата ни.

Филмът е заснет благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България "Ти и Lidl за по-добър живот", в партньорство с Фондация "Работилница за граждански инициативи" и Български дарителски форум.

текст: Организаторите

Къде се намира:

ул. "Екзарх Йосиф" 37

Как да стигна :

Трамвай 20,22,12,18,4
Метростанция Сердика 2

С кола :

Зелена зона

Контакти:

02/ 980 78 38

http://domnakinoto.com/

Последна редакция: 15.04.2021 г.

юни - авг

Лятна академия по програмиране и още нещо в MindHub София - Цен ...

Целодневна Лятната академия с работилници по програмиране, тематични образователни ателиета, спорт и игри на открито. Това лято сме подготвили много забавления и обр ...

Целодневна Лятната академия с работилници по програмиране, тематични образователни ателиета, спорт и игри на открито. Това лято сме подготвили много забавления и образователни занимания за децата, които ще прекарат време в София.

MindHub София - Център

юни - авг

6-11г.

-

MindHub София - Център

юни - авг 6-11г. -

Лятна академия по програмиране и още нещо в MindHub София - Център

Лятна академия по програмиране и още нещо в MindHub София - Център

Целодневна Лятната академия с работилници по програмиране, тематични образователни ателиета, спорт и игри на открито. Това лято сме подготвили много забавления и образователни занимания за децата, които ще прекарат време в София.

реклама
реклама