Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 

София

- 0-3 г безплатно
3-7 г
7-12 г
София
0-3 г  3-7 г  7-12 г безплатно
Сподели:

1.  Дендрариум Витоша

Дендрариумът си е парк в планината – с алеи, езера, мостчета, различни видове дървета, пейки и кошчета. Любимо място на много хора с деца. Събота и неделя е доста пренаселено. През седмицата има много майки с бебешки колички и малки деца, които просто постилат одеяла по земята и играят на чист въздух и свобода.

Огън: Има места за палене на огън.
Вода: Има езера, няма питейна вода.
Сядане: Има пейки и маси, дървени шезлонги, беседки.
Игра: За съжаление е имало дървени игрушки, които са изпочупени. Има въжен атракцион, който работи събота и неделя, а иначе обичайните за планината играчки – пръчки, камъни, треви, листа и т.н.
Коли: Колите спират на малък паркинг пред парка. Вътре няма достъп за коли.

2.  Панчарево

Любимото място за пикник около Панчарево е мястото между язовира и ВЕЦ Кокаляне. Там около реката спират много коли, правят се барбекюта, сенките са приятни, може да се джапа в реката, да се хвърлят камъни и да се лежи на слънце.

Огън: Има места за палене на огън.
Вода: Има река и язовир. Питейна вода няма. Може да се купи вода и храна от заведенията и рибарника.
Сядане: Има места с масички по поляните, пейки и кошчета.
Игра: Поляните около рибарника са любимо място за семейни игри, има и игрушки – люлки и катерушки на различни места.
Коли: Има големи паркинги, които в хубави дни са препълнени. Може да се стигне с кола и до конкретни места до реката, но трябва да отидете рано.

3.  Поляните над Германски манастир

Покрай манастира пътят продължава нагоре, в дясно се открива една голяма поляна, а по- нагоре има и още. Първата поляна предлага и чудесна гледка към София, когато няма смог.

Огън: Има места за палене на огън.
Вода: Питейна вода има в чешмата в манастира. Няма река, има езерца, които пресъхват към средата на лятото.
Сядане: Няма обособени места за сядане.
Игра: Няма игрушки. Поляните са огромни и много интересни за изследване. Много добри за игри с топка или фризби или федербал.
Коли: Пътят е асфалтиран и след манастира чак до военното поделение на хълма. Колите се оставят около пътя.

4. По реката над с. Железница

Ако оставите колите при валявицата над Железница, може да тръгнете нагоре по реката. В началото е стръмно и децата мрънкат и се оплакват, но след 10тина минути, нагоре по реката има страхотни местенца за печене на слънце, за игра в реката, за постилане на одеала. От тук тръгва и пътеката към Бистрица – за по-запалените туристи.

Огън: Има места за палене на огън.
Вода: Има река. Вода може да си купите от Железница.
Сядане: Има пейки, беседки и поляни.
Игра: Няма обособени катерушки, но природата предлага безкрайни възможности за игра. Може да разгледате валявицата – на мен винаги ми е много интересна.
Коли: Колите се оставят на пътя в Железница. Няма обособена зона за паркиране.

5. Около Клисурски манастир „св. Петка“ над Банкя

Едно много спокойно и красиво място, с огромни поляни, борови гори и прекрасна гледка към София.

Огън: Има места за палене на огън.
Вода: Има чешма в двора на манастира. Няма река или езерца.
Сядане: Няма обособени места за сядане.
Игра: Няма конкретни места за игра. На нас ни е много приятно да разглеждаме манастира, да палим свещ в църквичката, която е миниатюрна, да си говорим с монахините, ако ги срещнем, веднъж дори помагахме за разтоварването на едни дърва, беше по-интересно от игра.
Коли: Колите спират на поляната пред манастира. Пътят до там е асфалтиран, продължава асфалт и над него до едни военни поделения.

6.  Златните мостове

Златните са си златни и любимо място на поколения. Изключително разнообразие от места за разходка, места за почивка. Чудесно място, на което може да се отиде дори и след работа и да си изкарате някоя дълга лятна вечер. (Не забравяйте дебелите дрехи, дори и в най-горещите летни дни).

Огън: Местата за палене на огън са малко, около заслоните.
Вода: Има множество чешми, от които може да си налеете. Има много хижи и места, от които може да си купите неща за хапване и пийване.
Сядане: Много беседки, пейки, маси, заслони и други приятни места за сядане.
Игра: Огромна поляна с люлки, играла и места за сядане, както и огромна поляна с люлки и места за сядане при хижа Момина скала. Места с рекички, огромни дървета, около хижите също има интересни места за изследване.
Коли: Пътят е затворен за коли в събота и неделя и в почивни дни между 11.00 и 14.00 часа. Тогава стават и големите задръствания там и невъзможности за паркиране.

7. Бонсови поляни над Горна Баня

Не е типичното място за пикник, но сме ходили там и сме си изкарвали чудесно. Няма река, поляните предлагат просторни гледки. Чудесна разходка, съвсем лека и приятна е от паркинга до манастира „Св.св. Кирил и Методий“.

Огън: Няма обособени места за палене на огън, трябва да бъдете много внимателни, още повече, че наблизо няма и вода.
Вода: Има аязмо над манастира, може да си купите и от хижа Бонсови поляни.
Сядане: Няма обособени места за сядане.
Игра: При хижата има люлка, както и тролей, който не съм виждала в действие.
Коли: Огромен паркиг – едно от местата, където винаги ще намерите място за паркиране.

8. Изкуствените езера над Бистрица

Точно над селцето, преди да започне пътеката за Черни връх има обособена зона за почивка, зона за печене на слънце – изкуствените езера, към които едно време е имало съблекални и са били любимо място за плажуване.

Огън: Не е типично място за палене на огън. По-скоро може да си хапнете готови неща, които си носите.
Вода: Езерата понякога са пълни, понякога имат съвсем малко вода. Мисля, че няма чешма. Можете да си купите вода от Бистрица.
Сядане: Има беседки и шезлонги. От няколко години започва бавно облагородяване на района с повече места за сядане, огради и т.н.
Игра: Няма обособени играла за деца.
Коли: С колите може да стигнете до края на селото. Една огромна морена спира достъпа по-нагоре, но тя практически е пред езерата.

9.  Кремиковски манастир

Не е класическо място за пикник с места за огън, река и т.н., но в двора на манастира има огромни маси, на които може да се настаните да хапвате каквото сте си донесли под вековни дървета и със страхотна гледка към София – мястото наистина е чудесно и много привлекателно за хора с деца и без деца. Тук може да се разхождате по всяко време на годината.

Огън:  Има големи гори и поляни около манастира, но не сме палили огън.
Вода: Има чешма на паркинга пред манастира и вътре в двора.
Сядане: Много и големи маси в двора на манастира.
Игра: Старата църква в манастира не е точно място за игра, но определено е място, което заслужава да се види и буди любопитство и благоговение. От паркинга на манастира тръгва пътека, която води към паметника на лобното място на втория знаменосец на Ботевата чета – може да се разходите – съвсем близко и приятно е.
Коли: Има паркинг пред входа на манастира. Колите могат да се оставят и по-надолу по пътя – има различни обособени места за паркиране за по няколко коли.

10. Над с. Кладница

Най-отдалеченото място от София, което предлагаме, но пък по моя преценка най-богатото, най-приятното и най- хубавото за пикник. Боровете са огромни, има река с морени и много интересни места за сядане и хапване, има заслони с места за палене на огън, може да си купите от хижа Селимица ако сте пропуснали да се заредите с нещо и от тук тръгват много пътеки към Витоша, с различна трудност и дължина. Има гора, има поляни, има гледки към върховете и към язовир Студена.

Огън: има места за палене на огън
Вода: има река, питейна вода в момента не мога да се сетя къде има, но може да си купите от хижата.
Сядане: има заслони, пейки, маси
Игра: има люлки до хижа Селимица иначе няма други обособени места за игра. Пътят вдясно от хижата води до големи поляни след няколко завоя, там има места за игра.
Коли: Колите могат да се оставят веднага над Кладница, нагоре по завоите има обособени малки паркингчета и горе пред хижа Селимица. Над хижата тръгва черен път, по който могат да минат по-високо проходими коли, но по принцип е за разходки.

А Вашето любимо място за пикник около София кое е? Подготвяйте одеялата и децата. Защото имаме една от най-ценните дадености – невероятна природа съвсем близо до града.  Нека я пазим, за да можем да й се радваме, за да може и децата ни да й се радват.

текст: София играе


Къде:

София

Къде се намира:

София

Последна редакция: 20.03.2020 г.
Прочетена: 159039 пъти

окт

Ораторско майсторство в KoalaKids

Ораторското изкуство е необходимо навсякъде, целият ни живот е свързан с комуникация. Ето защо би било страхотно да имаме възможността да подготвим децата си да умея ...

Ораторското изкуство е необходимо навсякъде, целият ни живот е свързан с комуникация. Ето защо би било страхотно да имаме възможността да подготвим децата си да умеят да се изразяват по най- добрия начин във всяка житейска ситуация, да бъдат уверени в способностите си, да могат да заявяват себе си и ...

KoalaKids Academy

окт

5+, 9+

-

KoalaKids Academyокт
5+, 9+-

KoalaKids Academy

окт 5+, 9+ -
KoalaKids Academyокт
5+, 9+-

Ораторско майсторство в KoalaKids

Ораторско майсторство в KoalaKids

Ораторското изкуство е необходимо навсякъде, целият ни живот е свързан с комуникация. Ето защо би било страхотно да имаме възможността да подготвим децата си да умеят да се изразяват по най- добрия начин във всяка житейска ситуация, да бъдат уверени в способностите си, да могат да заявяват себе с ...

Спонсорирано
 

Ученическа (1-4кл) и полудневна (2-5г.) занималня в KoalaKids

Ученическата занималня в KoalaKids Academy е насочена към деца от 1-ви до 4-ти клас. Целогодишна полудневна образователна занималня за деца от 2 до 5 години, всеки д ...

Ученическата занималня в KoalaKids Academy е насочена към деца от 1-ви до 4-ти клас. Целогодишна полудневна образователна занималня за деца от 2 до 5 години, всеки делничен ден от 08.00ч. до 13.00ч. 

KoalaKids Academy

6+, 2+

-

KoalaKids Academy
6+, 2+-

KoalaKids Academy

- 6+, 2+ -
KoalaKids Academy-
6+, 2+-

Ученическа (1-4кл) и полудневна (2-5г.) занималня в KoalaKids

Ученическа (1-4кл) и полудневна (2-5г.) занималня в KoalaKids

Ученическата занималня в KoalaKids Academy е насочена към деца от 1-ви до 4-ти клас. Целогодишна полудневна образователна занималня за деца от 2 до 5 години, всеки делничен ден от 08.00ч. до 13.00ч. 

Спонсорирано
реклама
реклама