Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 
Сподели:

Дирекцията на Природен парк „Витоша“, Националният природонаучен музей при БАН и Сдружение за споделено учене ЕЛА канят всички природолюбители на възраст от 7 до 12 години на изследователска ваканция „Учим за природата сред природата“.
 Място на провеждане: Детски екостационар „Белите брези“
 Посещение на: Музей на мечката, Музей на совата, Дендрариум, Игликина поляна
 Брой участници: максимум 30 деца на възраст от 7 до 12 г.
 Период: от 15 до 19 август 2022 г., между 9:00 и 17:00 часа.

 Такса: - ранно записване - 200 лв, ако банковият превод на таксата бъде направен до 25 юли;
- при записване след 25 юли - 275 лв;
- отстъпка за второ и следващо дете от семейство - 10%.

Партньори: Дружество на анималисти, флористи и научни илюстратори - ДАФНИ, Неда Травел, Harmonica, Магазини СТЕНАТА, Българско дружество за защита на птиците - БДЗП, Опръстенителен орнитологичен лагер Дуранкулак

За записване е необходимо да изпратите писмо с имената на детето/децата и име с телефон за връзка с родител или настойник на адрес office@cie-bg.eu. В отговор ще получите потвърждение за наличие на свободно място, банкова сметка, на която да преведете таксата, и декларация, която да попълните с личните данни на детето, необходими за изготвянето на застраховката.

Какво предлагаме:
✅ Петдневна изследователска програма с експерти от ДПП „Витоша“ и НПМ-БАН в Детски екостационар „Белите брези“
✅ Еднодневен пленер по научна илюстрация с професионален илюстратор от ДАФНИ
✅ Спортни активности и игри с педагози от Сдружение за споделено учене ЕЛА
✅ Посещение на Музея на мечката и Музея на совата
✅ Билети за градски транспорт (автобус 63)
✅ Туристическа застраховка
✅ Лицензирано медицинско лице
✅ Транспорт с автобусна линия 63 с педагози от Сдружение за споделено учене ЕЛА
✅ Основни материали за заниманията
✅ Демонстрации и презентации на Harmonica, Магазини СТЕНАТА, БДЗП, Опръстенителен орнитологичен лагер Дуранкулак

Цената НЕ включва:
 Храна и вода
 Лични разходи
 Специфични материали за заниманията – по избор

Необходима екипировка и материали:
 Еднодневна раница - до 25 литра
 Удобни спортни или туристически обувки
 Две тениски
 Ветро и водоустойчиво яке
 Дълъг туристически панталон / анцуг / клин
 Полар / суичър
 Слънцезащитен крем (фактор 50)
 Крем против кърлежи и комари
 Шапка
 Слънчеви очила
 Дъждобран
 Бутилка с вода - минимум 1 литър
 Храна - сандвичи, ядки, енергийни барове
 Джобни пари
 За научните лекции: тефтер и химикал за записване, бинокъл (препоръчително), лупа
 За пленера по научна илюстрация: скицник или тефтер А4 или А5, моливи HB или B, хлебна/твърда гума; по избор - акварел (полеви), цветни моливи
 Ако имате нужда да си набавите нещо от необходимата планинска екипировка, може да го направите в Магазини СТЕНАТА (https://stenata.com) с код NMNHS за до 12% отстъпка от закупената стока. #екипирайемоцията #споделиемоцията

Програма:
https://docs.google.com/…/1-jEIsPYRuHCE7ZmqqwRF00r9N…/edit

Ментори и педагози:

Асен Игнатов (асистент, Отдел „Гръбначни животни“, НПМ-БАН)
Завършил Националната природо-математическа гимназия, а по-късно СУ ”Св. Климент Охридски”, специалност зоология – орнитология / магистър. Работи в Националния природонаучен музей при БАН от 2006. Има научни интереси в областта на орнитологията (фаунистика, етология, екология, зоогеография на птиците) и опазването на природата. Рисува и снима дивата природа. Голяма част от рисунките и снимките му са публикувани в различни издания - книги, списания, интернет страници. Участвал в различни изложби – самостоятелни и съвместни с други художници и фотографи. Специализиран водач на туристи от чужбина със специален интерес към богатото биоразнообразие и история на България. Участвал в различни научни проекти като Мониторинг на обикновените видове птици, Наблюдение на миграцията на птиците, NATURE 2000 и др.

Деница Пенева (научен илюстратор, ДАФНИ)
Деница е завършила Националната художествена академия със специалност "Графика" и има магистратура от единствената по рода си в Европа Магистърска програма по научна илюстрация, съвместен проект на Медицинския факултет на университета в Маастрихт, Холандия и Художествената академия в града. Благодарение на множеството проведени дисекции и работа с различни специалисти по време на обучението е квалифициран медицински и научен илюстратор. От няколко години работи по специалността си в Издателство “Пенсофт”, както и на свободна практика. Като съосновател и вицепредседател на Дружество на анималисти, флористи и научни илюстрации - ДАФНИ е организатор на редица изложби в сферата на биологичната илюстрация.

Ива Бонева (педагог, ЕЛА)
Ива Бонева e доктор по педагогика и е основател на Сдружение за споделено учене ЕЛА (бившия Център за приобщаващо образование), организация, която подкрепя деца и млади хора в тяхното учене и търсене на собствен път. Ива води упражнения на студенти във факултета по педагогика на СУ „Св. Климент Охридски“. Тя е специалист по въпросите на развитието, който работи в областта на образованието. Работила е за Програмата за развитие на ООН, Католическите служби за помощ и като независим консултант. Има значителен опит в научноизследователската дейност, извършването на анализи и провеждането на обучения по организационно управление и социално развитие, основно в областта на лидерството и изграждането на ефективни екипи, глобалното и приобщаващото образование. Ива е бивш директор на Фонд „Спасете децата” – Великобритания в България и има магистратура по социално развитие и социална политика от Института за политика и управление на развитието към Университета в Манчестър, Обединеното кралство.

Надежда Апостолова-Стоянова (експерт, ДПП „Витоша“, магистър ботаник, Отдел „Ботаника“, НПМ-БАН)
Надежда Апостолова-Стоянова е еколог, завършила Лесотехнически университет със степен бакалавър по Екология и опазване на околната среда и магистър по Възстановяване на околната среда и екологичен мониторинг. Работила е в Лесотехнически Университет като асистент по Ботаника, а понастоящем е специалист по Екологичен мониторинг и образователни дейности в Дирекция на Природен парк „Витоша“ и ботаник в Националния природонаучен музей – БАН. Най-вече се вълнува от растения, но тъй като е еколог и знае, че растенията не са сами на този свят, се опитва да се докосва и до други части на природата – живи и неживи. Споделя с удоволствие познанията си, както ботаническите, така и свързаните с опазване на природата, по различни начини – чрез лекции на студенти, беседи за музейни посетители и образователни игри с деца.

Силвия Арангелова (експерт туризъм, ДПП „Витоша“)
Силвия Арангелова има бакалавърска степен в специалност „Екология и опазване на околната среда”и магистърска степен от Химикотехнологичен и металургичен университет в специалност „Опазване на околната среда и устойчиво развитие”. Работи като еколог в образователните програми към планинско и ски училище. Дългогодишен служител в Дирекция на Природен парк „Витоша” като експерт туризъм. През годините се занимава с организиране на планински преходи и водене на групи от деца и възрастни. Участва в на авторски екипи за създаване на образователни и интерактивни игри, свързани с опазване и популяризиране на знания за защитени територии и биологичното разнообразие. Активен участник в организиране на тематични празници, посветени на опазване на природата. Преминала обучение по Горска педагогика като прилага придобитите умения в практиката си като експерт туризъм.
……………………………………………………………………………………………………

Дирекция на Природен парк „Витоша“
Природен парк Витоша е първият парк в България и на Балканския полуостров. Обявен е през 1934 г., благодарение на което природата му е изключително запазена. Планината се превръща в място, където всеки може да се наслади на дивата природа и да се откъсне от забързаното градско ежедневие.
https://park-vitosha.org

Дружество на анималисти, флористи и научни илюстратори - ДАФНИ
Дружеството е създадено през 2016 от група съмишленици - именитият художник- анималист Георги Пчеларов, зоологът и художник на дива природа Асен Игнатов, научният илюстратор Деница Пенева, биологът и преподавател Атанас Грозданов и изкуствоведът Христина Грозданова. То има за цел да организира и провежда изложби, конференции, симпозиуми, лекции, беседи, да осъществява образователна дейност и да се занимава с други проблеми, засягащи темата за българското изкуство и дейността на художници, работещи в областите на анималистиката, флористиката и научната илюстрация, да създава условия за развитие на млади художници, да осъществява международни контакти, да работи по изготвянето и реализацията на регионални, национални и международни проекти в сферата.
От създаването си до днес ДАФНИ е организатот на редица изложби и конкурси, посветени на различни теми, сред които реинтродуцираните видове в България, “Вековните гори”, “Пролетни цветя”, “Червеногушата гъска”, няколко събития, съпътстващи международни конференции (“Чайките”, “Сънливците - тайнствените и чаровни пазители на гората”), пленери, образователни табла и др. Членове на дружеството са изявени и познати у нас художници и илюстратори, посветили творчеството си на дивата природа и нейното опазване.
https://www.facebook.com/Дружество-на-анималисти-флористи-и-научни-илюстратори-ДАФНИ

Национален природонаучен музей - БАН
Националният природонаучен музей към Българската академия на науките е единствената национална институция пряко ангажирана с изучаване, съхранение и опазване на биологичното и минералогично разнообразие и неговото популяризиране. В изпълнение на мисията си на популяризатор музеят се стреми да направи достъпно това познание до всички възрасти. Учените от музея разработват образователни ателиета, които насърчават учениците да опознаят природните феномени с активното им включване при изследването им. Нашите ателиета окуражават децата да уважават природата и да търсят вдъхновение от нея, развиват креативното им мислене чрез игра и директен опит, провокират желанието им за изследване.
https://www.nmnhs.com

 Неда Травел
„Неда Травел“ е туроператор, който от години работи като организатор на програми за почивка на море и планина в България за семейства с деца, ученически и младежки групи. Нашите творчески, оздравителни, спортни и фестивални програми са оставили много незабравими спомени в стотици детски сърца.
https://www.nedatravel.com

Сдружение за споделено учене ЕЛА
Сдружение за споделено учене ЕЛА е организация на повече от 20 години. Ние вярваме, че всяко дете трябва да бъде прието и ценено и заслужава да получи подкрепа, за да порасне отговорно към себе си, към другите и към заобикалящия ни свят. Бивш Център за приобщаващо образование, днес ЕЛА, работи с деца, студенти и учители, за да подкрепи децата и младите хора, които имат по-малко възможности (но не по-малко способности!) в тяхното учене и търсене на собствен път. Помагаме в образователното и социалното приобщаване, в изграждането на социални и емоционални умения и в откриването на силни страни и бъдещи професии.
https://www.ela-bg.eu

текст: Организаторите

Къде се намира:

Природен парк Витоша

Как да стигна:

Автобус 63 в почивни и празнични дни

С кола:

Детският екостационар е достъпен с кола и има места за паркиране. Намира се по пътя от кв. Бояна към местността Златните мостове, на 1 км след разклона за Копитото.

Последна редакция: 20.07.2022 г.

реклама
реклама