Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 
Сподели:

На 01.03.2023 г. (сряда), от 17:00 ч. в Националния политехнически музей ще бъде открита любопитна изложба от над 100 yмaлeни автомобилни модели. Сбирката представя редки и ценни ретро и спортни возила, камиони, автовози, мотоциклети, лекотоварни ванове, селскостопанска и предвоенна техника, произведени от 12 световноизвестни автомобилни компании. Представените модели са в мащаб 1:43 и  1:18.

Атрактивната колекция принадлежи на Билент Моллов – технически специалист и бивш фотожурналист на свободна практика, със силен афинитет към филателията, фалеристиката и най-вече към автомобилните макети. Той започва да събира своята колекция в началото на 90-те години на ХХ в. по времето, когато работи в Чехия, Швеция и Германия.

В експозицията могат да се видят мащабни копия на: първия хибриден автомобил в света, предизвикал възхищение на изложението в Париж през 1900 г., на кабриолета, в който са се возили австрийския престолонаследник Франц Фердинанд и неговата съпруга Софи Хохенберг по време на покушението срещу тях през 1914 г., на автомобила на английската актриса и автомобилна състезателка Жаклин Евънс - единствената жена, взела участие в IV Pan-American Race през 1953 г. в Мексико и др. (Любопитно е, че върху последно-споменатия автомобил е изрисуван образът на Ева Перон – в знак на почит към аржентинската актриса и политик). В колекцията на г-н Моллов са представени също и модели на спортни коли и други моторни превозни средства, участвали в най-известните и тежки автомобилни състезания на планетата. Сред тях са и две от колите, управлявани от българската състезателна легенда Илия Чубриков. Те са подарени на  собственика на колекцията – лично от пилота,  заедно със специално посвещение.

Акцент в изложбата е макет на двигател Austro Daimler AD6 200, подарен на българския цар Фердинанд, вероятно от едноименната компания, която след 1905 г., освен бензинови двигатели, проектира двигатели за дирижабли и други ранни въздушни транспортни средства, а след избухването на Първата световна война -  и  авиационни двигатели. Експонатът е собственост на музея.

Експозицията ще очарова не само на децата и запалените колекционери, но и всички, които се интересуват от развитието на превозните средства. Посетителите ще имат възможността да си направят снимки със специално изработена фоторамка с  приблизително реалните размери на известна марка автомобил.

текст: Организаторите

Къде се намира:

ул. „Опълченска“ 66

Как да стигна:

Автобус 11, 60, 86, 74, 309, 310
Тролей 1, 5, 6, 7
Метростанция Опълченска

С кола:

Синя зона за парикиране

Работно време:

понеделник- събота 9.30 – 18.00 ч
неделя - почивен ден

Контакти:

Телефон: 02/931 80 18, 02/832 40 62
Мейл: polytechnic@abv.bg
Интернет страница https://www.polytechnic-museum.com
Фейсбук страница Национален политехнически музей

Последна редакция: 28.02.2023 г.

реклама
реклама