Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 

Ателие Пластелин

21 - 27. 03 всички -
Ателие Пластелин 21 - 27. 03
всички    
Сподели:

ТАМ, КЪДЕТО ИГРАЯ
откриване на изложба с документална фотография
21-ви март, 2023 г.

Заповядайте на откриването на изложба с документална фотография към проекта „Там, където играя“, която ще се състои на 21 март 2023 г. от 19:00 ч. в ателие „Пластелин“ – гр. София, ул. "Цар Симеон" 48. Изложбата може да бъде видяна от 21 до 27 март, от 17:00 до 20:00ч.,  без събота и неделя.

Идеята на проекта е да разкаже с образи и думи каква е ролята на играта в развитието на детето и дали полученото знание през игрови методи е устойчиво. Обръща се внимание на видовете игра – свободна и водена. На местата, в които децата играят – вън, сред природата или вътре, в света на родителските кооперативи. На материалите, с които децата играят, на любимите игри. На индивидуалната и колективната игра.

В рамките на месеците октомври-декември 2022 г. фотографът Мария Ангелова посети и снима в няколко родителски кооператива в гр. София. (Кооперативна Академия, РК „Зелен кооператив“, РК „Бирлибан“ и РК „Коопчето“). Те са избрани като терен за снимане на игровия процес, защото предлагат пространство, в което ученето и играта са тясно обвързани. Провеждането на занимания през игра, както и свободните игри могат да бъдат споделени като пример за добри практики, допринасящи за развитието на образователната система при децата на възраст 3-5 г.

Серията повдига въпроси за играта като процес, който в най-голяма степен спомага за подобряване на двигателните умения, способността за учене, въображението и образователните постижения в ранна детска възраст. За играта, която е в основата на цялото творчество и иновации, включително изкуството и науката, създавани от възрастни. За играта като свобода. За играта като щастливо и ентусиазирано участие в живота.

Като съпътстващо изложбата събитие, на 25-ти март, в градината на църквата „Св. Параскева“, която се намира срещу ателие Пластелин, от 11:00 ч. ще се случи и  т.нар. Pop-up playground.

 В нея са поканени да играят деца заедно със своите родители. Ще бъдат използвани най-вече хартия, велпапе, кашони, хартиени тубуси, ленти и рециклирани материали. Тази „Неочаквана детска площадка“ е част от инициативите на popupadventureplay.org.

Фотографът Мария Ангелова, автор на проекта споделя: “ Надявам се това визуално наблюдение да бъде начало на един по-задълбочен процес, в който различни игрови техники и методи се споделят с по-широка публика. Това би помогнало родителските кооперативи да бъдат разпознати и приети от общността и държавата ни като места, в които децата получават в защитена среда необходимите им знания и умения, по съвременни методи.”

Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

текст: Организаторите

Къде се намира:

ул. "Цар Симеон" 48

Как да стигна:

Тролей 9

С кола:

Зелена зона за паркиране

Контакти:

089 794 3618

www.atelie-plastelin.com
https://www.facebook.com/ateliePLASTELIN/

Последна редакция: 30.03.2023 г.

реклама
реклама