Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 

Пещера "Съева дупка"

- 0-3 г 200 лв
3-7 г 300 лв
7-12 г в детайли
Пещера "Съева дупка"
0-3 г  3-7 г  7-12 г 200 лв  300 лв  в детайли
Сподели:

Когато времето не става за разходки сред природата – вали непрекъснато, температурите са много ниски или много високи, а все пак не ви се стои непрекъснато вкъщи – пещерите са един чудесен избор за дестинация, където хем не сте в мола, хем разглеждате и научавате нови неща, хем не сте толкова зависими от външните климатични условия.

В пещерата „Съева дупка“ температурата е постоянна през цялата година и варира между 7 и 11 градуса по целзий. Тя е най-близката до София благоустроена пещера, работи без почивен ден и през лятото и през зимата (в детайли даваме раб.време, цени и друга информация). Достъпът от София е сравнително лесен, защото в по-голямата си част сте по магистралата, а след това пътят до самата пещера е асфалтиран.

Там ви чакат изключително любезните чичковци – спелеолози, които са готови да ви разведат из пещерата, да ви разкажат историите на отделните зали, на откриването на самата пещера, да ви покажат какво е сталактити, сталагмити, сталактони, хеликтити и дендрити. Всеки малък любител на сценичните изяви е поканен да изпълни песен или стихче в голямата зала, която наричат „Концертната“. Стълбичките са стръмни на места, така че малките деца, обикновено ги държа за ръка. Може да си вземете фенер от вкъщи, за да погледнете и в някои скришни тъмни места, в които никой не вижда, но като цяло пещерата е осветена, благоустроена и е приятно място за всички възрасти.

При хубаво време и за по-големите се предлага via ferrata – катерене в близост до пещерата с обезопасяване, а ако искате може да разгледате фермата за щрауси, която е съвсем наблизо и да видите колко голямо е едно щраусово яйце, за какво се използват перата и в добро настроение ли са бягащите птици или гледат лошо или са си заврели главите в земята. За хора, които желаят още по-дълги разходки – наблизо са Ловеч, Троянския манастир и Гложенски манастир. За последния със сигурност не ходете ако пътищата не са сухи и спокойни, че изкачването до там с кола си е едно приключение.

Къде хапваме ли? Всички, ама абсолютно всички коли спират на Добревски до с. Български извор, където поръчваш веднага, има вкусна скара и невероятен боб, тоалетните са чисти и изобщо държат на стандарта и обслужването.

Приятна разходка!
София играе

Къде се намира:

общ. Ябланица

Как да стигна:

по магистрала Хемус, на стрелките отклонение за Ловеч и в с. Брестница има табели, пещерата се намира на 3км на юг от селото, пътят е асфалтиран

С кола:

Има паркинг

Работно време:

без почивен ден
лятно работно време - 9.00-19.00ч
зимно работно време - 9.00 - 16.30ч
няма определени часове за влизане, може да се наложи да изчакате малко докато излязат хората от преднага група

Контакти:

08888 64 187

Цени:

4лв за възрастен
3лв за пенсионер
2лв за дете над 7 години
безплатно за деца под 7 години

Купи ми го:

в магазинчето за билети се продават сувенири, както и карти на "100-те национални туристически обекта"

Пишка ми се:

Има външни тоалетни

 

 

Последна редакция: 03.12.2019 г.
Прочетена: 8838 пъти

реклама
реклама