Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 
Сподели:

Едно прекрасно място за активни игри сред природата!

Целият комплекс, наречен Цари Мали Град, е разположен на хълм с чудесен изглед над село Белчин, близо до гр. Самоков.
Историческата и археологическата стойност на мястото не се наемам да коментирам, само мога да спомена, че крепостта е доста обширна, има музейна експозиция в кулите от двете страни на портата, параклис, дървен амфитеатър, а  комплексът изглежда приятно и поддържано. До него се стига по доста атрактивен начин – с т.нар. фуникуляр – нещо като релсов наклонен асаньор ;-)

Това, което представлява особен интерес според мен е зоната за игра зад крепостта. Тя е разположена на тераси и полянки в гора от бял бор, а до нея се достига по стръмна пътека през гората. Тя тръгва в ляво от долната станция на релсовото съоръжение, а от дясно също има пътека, но е още по-стръмна и води до входа на крепостта. До детската зона може да се стигне и по въжен мост зад крепостта. Този въжен мост всъщност е най-забавното съоръжение в комплекса. Той не прекосява някаква пропаст, нито е разположен високо над терена, но клатушкането му е това, което завладява емоциите! Независимо от възрастта, човек се изкушава да започне да подскача, вървейки по него. А ако е с компания, забавлението е още по-голямо!

Площадките за игра, разположени в гората, предлагат разнообразни занимания за всички възрасти. Повечето съоръжения са въжени – голяма пирамида, няколко катерушки, хамак, люлка-кош, траверси за баланс. Има и малка пързалка тръгваща от изкуствен дънер. Пирамидата определено е впечатляваща с височината си и има прикрепена пързалка към единия ѝ край.

За най-малките, до 3 годишна възраст, няма обособена площадка, но за тях е подходящ пясъка, с който са настлани повечето площадки, люлката-кош и малката пързалка.
Настилката е различна, на една от площадките е каучукова, а на останалите е естествена – пясък с дървени бордюри.
Наоколо е обзаведено с пикник маси и пейки, беседки, има чешма и външни дървени тоалетни. Предлага се разходка с пони, или конче. Поляните и площадките са подходящи за игри с топка, фризби, федербал.

Зоната за игра е безплатна, входна такса има за крепостта, като таксата включва и билет за релсовото съоръжение.

текст и снимки: Снежка Каратотева

Къде се намира:

с. Белчин

Как да стигна:

Има три пътя от София до с. Белчин - царският до Самоков, но е с много завои и неподходящ за повръщащи в колата деца. През Плана - малко по-дълъг, но по-плавен и този през Дупница - по магистралата и след това по съвсем прав участък до селото. Изборът е ваш!

С кола:

Има паркинг до лифтчето, но събота и неделя има доста хора и се паркира навсякъде в селото.

Достъпност:

До въжените съоръжения може да стигнете с кабинката-лифт - тя е и страхотна атракция за децата. При много хора опашката върви много бавно. Има и две пътеки нагоре по хълма - по-стръмна и по-плавна - на мен и двете ми изглеждат много стръмни.

Пие ми се вода:

 Чешма в края на зоната за пикник.

Пишка ми се:

Тоалетни в гората, дървени с дупка.

Гладен съм:

Беседки и много добри възможности за пикник. Ако сте много гладни и неподготвени, има ресторатче в долната част на хълма до паркинга и началото на лифтчето.

Контакти:

Работно време на музейния комплекс, телефони и информация
http://www.carimaligrad.com

Последна редакция: 11.04.2024 г.

 

Парти градина Смърфони

Детски парти клуб Смърфони Ви приветства и в своята лятна градина за Партита. Градината е на различна локация и се намира в кв. Витоша, ул. Ангел Каралийчев 4. Парти ...

Детски парти клуб Смърфони Ви приветства и в своята лятна градина за Партита. Градината е на различна локация и се намира в кв. Витоша, ул. Ангел Каралийчев 4. Парти градина „Смърфони“  е своеобразен оазис в сърцето на града за забавления, мечти и игри. Откритото небе и огромната по ...

Парти градина Смърфони

семейни

-

Парти градина Смърфони
семейни-

Парти градина Смърфони

- семейни -
Парти градина Смърфони-
семейни-

Парти градина Смърфони

Парти градина Смърфони

Детски парти клуб Смърфони Ви приветства и в своята лятна градина за Партита. Градината е на различна локация и се намира в кв. Витоша, ул. Ангел Каралийчев 4. Парти градина „Смърфони“  е своеобразен оазис в сърцето на града за забавления, мечти и игри. Откритото небе и огромната ...

Спонсорирано
реклама
реклама