Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 

Ларгото

1730 ч всички безплатно
2030 ч
Сподели:

Музикален фолклорен спектакъл “Пътуване из България” среща българската традиция с модерните изкуства

Екипът на Сдружение “Алтернативен свят Оренда” вдъхнови артисти от различни изкуства и ги събра да творят заедно за съхраняването на българския бит и култура и предаването му на бъдещите поколения. Съвременна режисура, пъстри носии, красиви орнаментирани песни, кръшни хора, ръченици, дигитална сценография и електронна музика разкриват магията на седем фолклорни области на България. Всяка от тях се отличава с богатство и многообразие на музикалното и танцовото народно творчество.

Пътуването из България ще започне на 26 юни 2021 г. (Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, зона Ларго) с образователно творческо ателие „Фолклорни танцови импровизации“ от 17:30 ч., което ще запознае деца и младежи с характерни танци, традиционно облекло и любопитни истории от седем фолклорни области на България. Специално подбрани интерактивни игри ще бъдат водени от професионалните танцьори на Детско-юношески ансамбъл „Пламъче“, гр. София.

Музикален фолклорен спектакъл “Пътуване из България” от 20:30 ч. ще провокира възприятията на публиката и ще стимулира интереса й към изкуството, фолклора и живото културно наследство на България. Автентичният фолклор е пресъздаден през погледа на младите артисти и по този начин става актуален и интересен за съвременното поколение.

Седемте народни певици Ася Георгиева, Габриела Миланова, Габриела Иванова, Марина Маринова, Мария-Магдалена Брегова, Милена Великова, Петя Михайлова ще “разказват” истории от пиринска, странджанска, добруджанска, шопска, родопска, тракийска и северняшка фолклорни области. Техни кавалери на сцената ще бъдат музикантите от Фолклорна формация „Хаджии“. Красотата на българския танц ще покажат танцьорите от Фолклорен танцов ансамбъл „Пламъче“, които ще въвлекат публиката в действието на спектакъла чрез характерните за всяка област традиционни български танци. Представени заедно фолклорните области олицетворяват пъстротата и разнообразието на българската култура.

Вниманието на публиката ще бъде привлечено и от дигитална сценография чрез характерни визуални елементи от седемте фолклорни области, създадена за събитието от Николина Минчева. Започващ автентично, пърформансът се разгръща към съвременното звучене и завършва с обща песен, колаборация между автентичния български фолклор и модерния електроннен звук на Десислав Георгиев – AuroraX.

Проектът “Пътуване из България” се реализира с подкрепата на Столична община – Лятна програма.

Дата: 26.06.2021 г.
Час: ателие „Фолклорни танцови импровизации“ от 17:30 ч.
музикален фолклорен пърформанс от 20:30 ч.
Място: гр. София, Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“,
зона Ларго (пл. Независимост)
Вход: свободен

Организатор: Сдружение с нестопанска цел "Алтернативен свят Оренда"

Къде

Ларгото

Къде се намира:

пл. Независимост

Официално име:

Античен културно-комуникационен комплекс Сердика

Входове:

откъм подлеза между Министерския съвет и Президентството и откъм входа на метрото (църквата „Св. Петка Самарджийска“)

Как да стигна:

Метро – станция Сердика 1,2, Трамвай 12, 18, 4

С кола:

Синя зона за паркиране, паркинг на пл. княз Александър I

 

Последна редакция: 15.06.2021 г.

реклама
реклама