Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 

Decathlon - Подуяне

1000 ч - безплатно*
1100 ч
Сподели:

Зародил се през 60-те години в Мексико, паделът бързо набира популярност във все повече страни. Считан от мнозина за комбинация между тенис и скуош, този спорт е достъпен, лесен за игра и не е необходима предварителна техническа подготовка. Днес той се практикува активно от над 8 милиона души по цял свят, като вече всеки желаещ може да усети тръпката от играта на падел и в София.

Обичайно падел се играе от четирима души, разпределени в два отбора по двама играчи. Игралното поле за падел е във формата на правоъгълник с размери 10х20 метра, като игрището е оградено със стени, които, по подобие на скуоша, се използват по време на игра. В средата на полето има мрежа, която разделя корта на две, като максималната ѝ височина е 88 см в центъра и 92 см в краищата.

Правила

Точки

Паделът се играе по двойки, като точкуването е същото, както при тенис игра – 0, 15, 30, 40, гейм, сет. Сет печели отборът, който пръв реализира 6 гейма с поне 2 гейма разлика. При равенство в геймовете (6:6) се изиграва тайбрек с точкуване 1, 2, 3 и т. н. Тайбрекът се печели от отбора, който пръв реализира 7 точки и има поне 2 точки разлика от противника.

Сервис

Играта започва със сервис по диагонал. Разрешени са два опита, като сервиращият трябва да остави топката да отскочи от земята и след това да изпълни удара отдолу, под нивото на талията си. За да бъде успешен сервисът, топката трябва да премине в срещуположното поле, като е позволен допир с мрежата.

Стени

При посрещане на топката играчите могат директно да я върнат в полето на противниковия отбор или да я оставят да докосне стената и тогава да изпълнят удара. Стените могат да се използват и с цел по-изненадващи удари и рикошети. Ако ударената топка попадне директно в една от стените на противниковия отбор, то това се счита за аут.

Също както при тениса и скуоша, топката може да отскочи само веднъж в съответното поле или да бъде ударена от воле.

ЛИНК ЗА ЗАПИСВАНЕ

Каква екипировка ми е нужна?

За да играеш падел са ти необходими: доза ентусиазъм, трима съмишленици, падел ракета, топки, маратонки и облекло. В случай, че нямате падел ракета, ние от Декатлон ще ви осигурим!

Падел топките изключително много приличат на тези за тенис - и като характеристики, и като състав. Тоест, падел може да се играе и с тенис топки, но нашата препоръка е винаги да се използват продукти, специално изработени за конкретен тип спорт. Само така може да се гарантира тяхната издръжливост и качеството.

За разлика от топките, падел ракетата е много по-различна от тази за тенис. Ракетата за падел е по-къса, а главата ѝ е изработена от твърд и същевременно лек материал (графит, карбон или титан). Освен това към нея има каишка, която играчите закачат на китката си по време на игра.

текст: Организаторите

*Записване:

Събитието е с предварително записване.

ЛИНК ЗА ЗАПИСВАНЕ

Къде се намира:

ул. "Владимир Вазов" 31

Контакти:

02 902 1010
contactbg@decathlon.com
http://www.decathlon.bg/
http://blog.decathlon.bg/
https://www.facebook.com/decathlonbulgaria/

 

*Записване:

Събитието е с предварително записване.

ЛИНК ЗА ЗАПИСВАНЕ

Последна редакция: 08.06.2022 г.

реклама
реклама