Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 
Сподели:

Японските традиционни танци нихон буйоо, които ще види българската публика, се изпълняват на сцена от един танцьор. Те представляват сценично изкуство, за разлика от религиозните танци кагура, бон-дори и други танци на широките народни маси.

Танците нихон буйоо съдържат в себе си важни структурни елементи от бугаку и ногаку, както и най-доброто от народните изкуства, на което му е придадена съвършена форма. Може спокойно да се каже, че в синтезиран вид японският класически танц съчетава в себе си всички древни и нови японски изкуства.

Темата на танцовото изпълнение, на което ще се наслади българската публика, е „Сезоните на Япония“, а движенията на танцьора са инспирирани от четирите годишни времена. Разбира се, четири сезона има не само в Япония, но може би са малко народите, които подобно на японците, се отнасят с изключителна чувствителност към промените в природа и всячески ги пресъздават в ежедневието и традициите си.

Известен е обичаят „ханами“ – съзерцаването на цъфналите вишни, с който в Япония посрещат топлината на пролетта. Напр. танцът „Генроку ханами оодори“, чиято тема е пролетта, пресъздава веселата атмосфера на множеството, което се наслаждава на цъфналите сакури в Уено, пие саке и танцува. Той е и живо свидетелство как древната традиция ханами се допълва с танцови движения. Програмата продължава с танци, посветени на очарованието и на другите сезони – лято, есен и зима.

Японските традиционни танци ще бъдат изпълнени от известния японски танцьор Ичиносуке Умекава, развил се като творец под силното влияние на Тамасабуро Бандо, обявен за живо национално съкровище на Япония. Ичиносуке Умекава ще пресъздаде характерната същност на японската традиционна култура и естетика и чрез красотата на танците, ще покани публиката с него в красивия свят на четирите годишни времена в Япония.

6 октомври (петък) 19:00 ч.
СТОЛИЧЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР, ул. „Гурко“ № 14
Вход с покани (от касите на театъра)

Събитието се организира от Инициативен комитет „Японски
младежки клуб за културен обмен с България“ и Посолството на Япония в България. С финансовата подкрепа на The Tokyo Club.

текст: Организаторите

Къде се намира:

ул. Гурко 14

Кога работи касата:

Понеделник - ПОЧИВЕН ДЕН
Вторник - събота от 10.00 до 18.00 ч.
събота  и неделя - от 10.00 до 18.00 ч.  /ако няма следобедни представления - до 14 ч./
В дните, в които има вечерни представления касата
работи до началото на представлението. ч.

Контакти:

02 988 54 16

Интернет страница:

www.sofiapuppet.com

Как да стигнем:

Тролей 9, трамвай 10, 12, 18

С кола:

Синя зона, паркинг към театъра няма

Пие ми се вода:

Във външното фоайе се продават дребни неща за ядене, сокове и вода, във вътрешното фоайе има диспенсър за вода.

Пишка ми се:

Тоалетните на театъра

Купи ми го:

Няма магазин за сувенири

Достъпност:

Едно много стръмно стълбище към залата

Последна редакция: 16.11.2017 г.
Прочетена: 533 пъти

реклама
реклама