Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 

18 Май 2024 - събота

Театър Възраждане

1100 ч 2+ г 800 лв
1230 ч 1000 лв
Театър Възраждане 1100 ч  1230 ч
2+ г     800 лв  1000 лв
Сподели:

Трите прасенца

драматизация на Христо Ботев,
Режисьор: Христо Ботев Станчев

Билети на касата на Театър Възраждане или ОНЛАЙН ТУК

Помощник-режисьор: Теменужка Драганова
Сценография: Христо Ботев Станчев
Музика: Развигор Попов
Хореография: Елизабет Якимова
Участват: Ивет Радулова, Виттория Николова, Донка Аврамова - Бочева, Боян Младенов, Жана Рашева, Костадинка Аратлъкова, Саня Борисова, Христо Ботев Станчев

Историята е английска народна приказка, но се е появила като басня. Тя използва литературното правило за три, изразено в случая като „контрастираща тройка“, тъй като тухлената къща на третото прасенце се оказва единствената, която е адекватна, за да устои на вълка.

Има много вариации на приказката като:

 •     Прасенцата са заменени от Брер Зайо.
 •     За разлика от версиите, които оставят прасетата без име, преразказването на Андрю Ланг изследва характера на всяко прасе и подробно и  им дава имена - Брауни, Уайти и Блек. Антагонистът на тази версия е лисица, а не вълк. Къщите на прасената са направени от кал, зеле и тухла.
 •     Продукцията на Уолт Дисни, представя главните герои като Fifer Pig, Fiddler Pig и Practical Pig. Там историята е някак омекотена и първото и второто малко прасенце не се изяждат от вълкът и той не се сварява до смърт, а просто изгаря и бяга.
 •     Версия на MGM с име „Blitz Wolf“ от войната 1942 г. с вълкът като нацист.
 •     Анимационният филм от Братя Уорнър от 1952 г., наречен „Обратът на Вълкът“ разказва историята от гледна точка на вълка и прави прасетата да са злодеи.
 •     Друга версия на Warner Brothers е „Трите малки бопа“ (1957), която изобразява трите малки прасета като джаз музиканти, които отказват да оставят вълка да се присъедини към тяхната група.
 •     През 1953 г. Текс Ейвъри прави анимационен филм "Трите малки кученца". В него вълкът е ловец на кучета, който се опитва да хване Дропи и братята му Снупи и Лупи.
 •     Пародията през 1989 г. „Истинската история на трите малки прасенца“ е представена, като разказ от първо лице на вълка, който представя целия инцидент като недоразумение. Той бил отишъл при прасетата, за да вземе назаем малко захар, но без да иска разрушил къщичките на първите две прасенца когато кихнал, а после ги изял (тъй като те така или иначе са умрели в срутените си къщи), за да не се изгуби храната. И бил хванат да атакува къщата на третото прасе след като прасето непрекъснато го обиждало.
 •     Песента на Green Jelly - Three Little Pigs от 1992 г., поставя историята в Лос Анджелис. Вълкът кара мотоциклет „Харли Дейвидсън“, първото малко прасе е амбициозен китарист, второто е тютюнопушач на канабис (евангелист в гмуркане на боклуци), а третото притежава магистърска степен по архитектура от Харвардския университет.
 •     Детската книжка от 1993 г. „Трите малки вълка и голямото лошо прасе“ обръща актьорския състав и прави няколко промени в сюжета. Вълците изграждат тухлена къща, после бетонна къща, после стоманена къща и накрая къща с цветя. Прасето е в състояние да разруши къщите, унищожавайки ги, но в крайна сметка се отказва, когато усеща аромата на цветната къща и се сприятели с вълците.
 •     През 2003 г. фламандската компания Studio 100 създава мюзикъл, наречен „Three Little Pigs“ (Холандски: De 3 Biggetjes), който са три дъщери, въвеждайки ни в напълно нова история. Той специално е написан за групата K3.  Героините са Pirky, Parky и Porky (холандски: Knirri, Knarri и Knorri).
 •     В руски варианти прасенцата се казват Нив, Наф и Нув, а в български можем да ти срещнем, като Свичо, Празчо и Грухчо, както и Пив, Пав и Пуф.

 

текст: Организаторите

Къде се намира:

площад "Славейков" 4

Кога работи касата:

Понеделник - петък
от 11:00ч. до 19:00ч.
Събота и неделя
от 9:30ч. до 19:00ч.

Контакти:

0884 321 407
www.theatrevazrajdane.bg

Как да стигнем:

Тролей 9, трамвай 10, 12, 18

С кола:

Синя зона, паркинг към театъра няма

Пие ми се вода:

Няма възможност за закупуване на вода

Пишка ми се:

Има една тоалетна с една кабинка на партера до гардероба и обикновено става доста натоварено

Купи ми го:

Няма магазин

Достъпност:

Залата е на втория етаж

София играе:

Залата е малка, което помага за една по-камерна атмосфера, всички актьори са на една ръка разстояние. Билетите се изчерпват бързо.

Последна редакция: 08.05.2024 г.

31. 05 - 2. 06

Богата и безплатна детска програма за 1-ви юни в Централни хали

Богата културна програма бележи откриващия уикенд на „Сцена Централни хали“. От 31 май до 2 юни сцената за култура, изкуства и наука във възстановените о ...

Богата културна програма бележи откриващия уикенд на „Сцена Централни хали“. От 31 май до 2 юни сцената за култура, изкуства и наука във възстановените от Kaufland България Централни хали ще е домакин на 14 събития, подходящи за всеки вкус и член от семейството, като всички активности са ...

Централни хали

31. 05 - 2. 06

всички

безплатно

Централни хали31. 05 - 2. 06
всичкибезплатно

Централни хали

31. 05 - 2. 06 всички безплатно
Централни хали31. 05 - 2. 06
всичкибезплатно

Богата и безплатна детска програма за 1-ви юни в Централни хали

Богата и безплатна детска програма за 1-ви юни в Централни хали

Богата културна програма бележи откриващия уикенд на „Сцена Централни хали“. От 31 май до 2 юни сцената за култура, изкуства и наука във възстановените от Kaufland България Централни хали ще е домакин на 14 събития, подходящи за всеки вкус и член от семейството, като всички активности ...

Спонсорирано
реклама
реклама