Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 

село Плана

- всички -
село Плана
всички    
Сподели:

Направихме си приятна разходка за един следобед до село Плана, и по-точно до махалата Турмачка, където намерхме някои интересни открития, направо съкровища.

 Оказа се, че на един хълм, с невероятни гледки към Рила и Витоша, е построена съвсем истинска будистка ступа, наречена "Ступа на просветлението". Към нея има и ритрийт център с паркинг, места за сядане. На табелата пише много неща, ето част: "Будитстките ступи сочат към безвременните, неунищожими качества на просветлението: безстрашие, радост и активно съчувствие. Навсякъде по света ступите водят до просперитет и защитават хората от бедствия и конфликти".

А след будизма, попаднахме на един съвсем истински и съвсем заключен, но много чаровен християнски параклис "св. Киприян":

"Кой не би мобилизирал всичките си сили, за да премине от тукашната тъмнина към оная светлина, да стане Христов приятел и всякога да се радва с Христа? В страданията се затварят очите, но небето се отваря. антихристът гони, но Христос защищава. Причинява се смърт, но следва безсмъртие... Временният живот угасва, но вечният изгрява. Какво блаженство – да излезеш оттук с духовно веселие, да излезеш от теснотата на широк простор, да минеш от скръбта към радост, да затвориш мигновено очите си, с които си виждал хората и тоя свят, и да ги отвориш за съзерцаване на Бога и Ангелите, да оставиш земята и да отидеш в Царството небесно!" (св. Киприян Картагенски)

И като продължихме още малко с колата, стигнахме и до науката...

И науката се оказа недостъпна, затворена за посетители, но активно работеща нещо, жужаща и приемаща и предаваща изключително ценна информация от космоса и от звездите.

На мен най-много ми харесва в Плана, че човек може да гледа надалеч, за разлика от втренчените погледи в екраните, някак си по-различно почва да диша човек, когато може да гледа надалеч. Това, естествено, е последното нещо, което интересува човек на 10 години и там нещата изгледаха доста неясни -  духовни, научни и ... скучни.

И на ръба на отчаянието, попаднахме на истинска находка, на която никой не може да устои, независимо от възрастта - РЕКА!!!!

Там се заиграхме с часове и дори не обърнахме внимание на конете от Плана Кон, които излязоха на разходка точно като си тръгвахме.

Не, няма нито една катерушка или нещо, специално за деца, но пък има пръчки, вода, поле, небе, планини, и, естесвено си бяхме ние, по-истински сред природата, по-свободни и по-живи!

Приятна разходка!

Къде се намира:

село Плана

 

 

Последна редакция: 12.03.2020 г.

реклама
реклама