Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 

София

пон
-
нед
всички безплатно
София пон
-
нед
всички     безплатно
Сподели:

1. Градът

Къде: парк Лагера до Софийски районен съд
Проектант: АЛД-Карамочев
Изпълнител: BPcompany
Съоръжения: Spielart GmbH, Германия
Снимка: София играе

Най-любимата ми детска площадка. Много богата, много шарена, много игрива и много приказна. Може да се катерите, спускате, да продавате хляб, да надничате през прозорците, да се качвате в кулите, както и да карате коли и дори пожарна кола и да учите правилата за движение по пътищата. Площадката е в центъра на парка и в пристъпи на добро желание, оставям там дъщеря си, а аз тичам наоколо и при всяка обиколка се поздравяваме. После тя ми каза, че децата я питали „Майка ти защо бяга?“


2.  При слона

Къде: Борисова градина
Проектант:
Снимка: София играе

По този слон са се пързаляли поколения Софиянци. Той си беше основна атракция още когато бях малка, а колко преди това е изграден, нямам представа. Неговата приятелка – костенурката и тя е запазена. Около тях има нови групи игрушки, подходящи за различни възрасти – от 0-3 години до 12 годишни. Различните катерушки са с различна височина и различна степен на трудност. 


3. Карибски пирати

Къде: парк Св. Троица
Проектант: http://www.bpcompany.eu
Съоръжения: Kompan A/S, Дания
Снимка: София играе

Площадката има няколко пързалки, мостчета, палуби, мачти, въжета и всичко необходимо за едни истински Карибски пирати. Въпреки че някои от местата са подходящи за по-малки деца, ще се видите в чудо ако отидете с три годишния си син и той се качи на въженото мостче, което е три метра над земята и е меко казано необезопасено. За по-големите става и вероятно изживяването да минаваш по мостчето е страхотно, но на майките им се свиват сърцата като гледат нагоре. При мачтите също има огромни отвори за слизане. В парка има страшно много деца и понякога и на катерушката направо се блъскат едно в друго. Ако отидете в момент, в който е по-спокойно, ще си изкарате чудесно.


4. Семейство слонове

Къде: във всички по-големи паркове на София
Снимка: София играе

Можете да ги намерите във всички по-големи паркове на София. Семейство слонове. И аз съм се катерила по тях като дете, сега се катери дъщеря ми. Качваш се по мама слон, после слизаш по татко слон, качваш се по бебе слон и слизаш по мама слон, качваш се…. и така до безкрай, а мама си стои на близката пейка и си пие кафенцето. Когато на детето му писне, особено ако е само, само подвиквам – „Качи се по бебе слон и слез по татко слон“, тя се втурва да изпълнява и когато го направи, чака следващата команда, а аз мога да ги измислям все по-завъртени и различни – „вкарай си ръката през окото на бебе слон, а крака през ухото на татко слон“ - ха-ха, има и някои команди, които хич не са лесни.


5. Детска площадка „Азбукари“

Къде: Южен парк
Проектант: http://www.archeffect.eu/
Инвеститор: http://www.azbukari.org
Снимка: http://www.archeffect.eu/

Единствената площадка за деца с увреждания, с достъп за инвалидни колички. Много деца се събират, защото има за всекиму по нещо – пързалки, люлки, въртележки, катерушки. Има даже и беседчица за родители както и пейки вътре в площадката.
„Сдружение Азбукари“ са неправителствена организация, подкрепяща интеграцията на деца и младежи със специални нужди. Тяхната анкета сред родителите показва, че площадката е любимо място за много родители и деца, защото е:

  •  Безопасна за детето (71%);
  •  На мен и на детето ни харесват игрите, уредите, настилките (65%);
  •  Се намира на удобно място от дома ми (64%);
  •  Се събират приятели на детето, децата ми (44%);
  •  Има приспособления за игра и забавления и на деца със специфични образователни потребности (43%).


6. Зоологическа градина

Къде: при слона
Проектант: http://www.bpcompany.eu
Съоръжения: Europlay, Белгия
Снимка: http://www.bpcompany.eu

Обикновено изкарваме много повече време на тази площадка, отколкото в разглеждане на животните. Дори когато дъщеря ми беше по-малка - на 3-4 години, лъвът, поставен през две огради, ров, метални куки и на 15 метра разстояние, изобщо не я впечатляваше. Затова пък тази детска площадка е страхотна. Може да се катери там с часове. Как се нагрява пързалката през лятото, обаче….


7.  Летище Надежда

Къде: Северен парк
Проектант: Росица Петкова
Изпълнител: Бедитон ООД
Снимка: София играе

Игрушките обхващат доста голяма зона, като летище Надежда е за по-големите 3+. Там са обособени терминали, самолети, хеликоптери и наистина цяло летище за катерене, пързалки, влизане, люлеене. Много интересна е и площадката в коритото на близкото езеро за 0-3 години. Там катерушките са съобразени с възможностите на най-малките и пак са тематични – морско дъно. А малко встрани по хълма се спуска най-готината и най-червената пързалка по хълма – за майки. Добре де, не само за майки.


8.  Пеперудени хълмове

Къде: парк „Герена“
Проектант: Снежка Каратотева - АБ Ортодокс ЕООД
Съоръжения: Украйна
Снимка: Снежка Каратотева

Площадката е малка, но катерушките и теренът са обвързани по много интересен начин, което я прави изключително атрактивна и вълнуваща за децата. Тунел под хълма и висящ мост между два хълма са част от предизвикателствата. И въпреки трудностите по запазването на тревата, по добре естествена настилка, отколкото миришеща, напечена гума.


9.  Крал Артур

Къде: Южен парк 2, зад басейна Спартак
Проектант: АЛД-Карамочев
Изпълнител: BPcompany
Съоръжения: Spielart GmbH, Германия
Снимка: http://www.bpcompany.eu

Площадката е много богата и разнообразна, с различни играла за различни възрасти. Акцентът, разбира се, е тролеят, който стартира от замъкът на крал Артур и децата се редят на опашка за едно изстрелване. Не е подходящо да отидете с дете на 3 или 4 години, защото ще иска да се качва, но няма да може само, трябва Вие да го качвате, а за това се иска як гръб. По-големите вече се качват сами и тогава е ок. Тролеят е проектиран до 120 кг. Естествено, че съм го пробвала.


10.  Тръбата

Къде: градинка на Св. Седмочисленици
Проектант: ланд. арх. Мая Чолева
Съоръжения: http://impresia.net, гр. Провадия
Снимка: София играе

Тръбата е култова. Не може да минете през центъра по Графа и да не направите няколко пускания по тръбата. Площадката е оградена и се поддържа добре – скоро подмениха една от счупените люлки. Въпреки че е малка, площадката е много разнообразна, има си и пясъчна зона и трон и люлки, въжета, стълби и стена за катерене и естествено – тръбата, по която летят деца с краката напред, главата напред и изобщо кой както може.

Текст: Деница Господинова
Консултант: Снежка Каратотева ланд. арх.

Къде:

София

Къде се намира:

София

Последна редакция: 06.12.2023 г.
Прочетена: 33430 пъти

окт

Ораторско майсторство в KoalaKids

Ораторското изкуство е необходимо навсякъде, целият ни живот е свързан с комуникация. Ето защо би било страхотно да имаме възможността да подготвим децата си да умея ...

Ораторското изкуство е необходимо навсякъде, целият ни живот е свързан с комуникация. Ето защо би било страхотно да имаме възможността да подготвим децата си да умеят да се изразяват по най- добрия начин във всяка житейска ситуация, да бъдат уверени в способностите си, да могат да заявяват себе си и ...

KoalaKids Academy

окт

5+, 9+

-

KoalaKids Academyокт
5+, 9+-

KoalaKids Academy

окт 5+, 9+ -
KoalaKids Academyокт
5+, 9+-

Ораторско майсторство в KoalaKids

Ораторско майсторство в KoalaKids

Ораторското изкуство е необходимо навсякъде, целият ни живот е свързан с комуникация. Ето защо би било страхотно да имаме възможността да подготвим децата си да умеят да се изразяват по най- добрия начин във всяка житейска ситуация, да бъдат уверени в способностите си, да могат да заявяват себе с ...

Спонсорирано
 

Ученическа (1-4кл) и полудневна (2-5г.) занималня в KoalaKids

Ученическата занималня в KoalaKids Academy е насочена към деца от 1-ви до 4-ти клас. Целогодишна полудневна образователна занималня за деца от 2 до 5 години, всеки д ...

Ученическата занималня в KoalaKids Academy е насочена към деца от 1-ви до 4-ти клас. Целогодишна полудневна образователна занималня за деца от 2 до 5 години, всеки делничен ден от 08.00ч. до 13.00ч. 

KoalaKids Academy

6+, 2+

-

KoalaKids Academy
6+, 2+-

KoalaKids Academy

- 6+, 2+ -
KoalaKids Academy-
6+, 2+-

Ученическа (1-4кл) и полудневна (2-5г.) занималня в KoalaKids

Ученическа (1-4кл) и полудневна (2-5г.) занималня в KoalaKids

Ученическата занималня в KoalaKids Academy е насочена към деца от 1-ви до 4-ти клас. Целогодишна полудневна образователна занималня за деца от 2 до 5 години, всеки делничен ден от 08.00ч. до 13.00ч. 

Спонсорирано
реклама
реклама