Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 

Парк Възраждане

пон
-
нед
всички безплатно
Парк Възраждане пон
-
нед
всички     безплатно
Сподели:

Най-новият парк в София предлага няколко възможности за забавление с деца. На първо място е детската площадка, разположена в подножието на залесен склон, в южната част на парка. Тя не е оградена, но е ясно разграничена от околните паркови пространства. Просторна е, със съоръжения, разположени на достатъчно големи разстояния едно от друго, върху настилка от излят на място каучук, с декоративен рисунък и ярки, топли цветове. Според информационната табела е предназначена за деца от 3 до 12 години, но според нашите наблюдения и преценка е подходяща по-скоро за деца от 0 до 7 години, като само по-дребни и плахи деца до 10 години биха се заинтересували от площадката.

Самите съоръжения за игра са български, дървени актуални като дизайн, с носещи части от обли греди.
Най-много деца побира комбинираното съоръжение с кули, мостчета, тунелче и цели три пързалки! Разнообразни стълби и стени за катерене водят към горното ниво, което не е особено високо – около метър-метър и двайсет сантиметра. Има дори и балконче с парапет ;-).
Другото най-популярно съоръжение – люлките – са три – две единични и една тип „гнездо“. Носещата конструкция е средно висока (около 2 м) така че люлеенето е с не много голяма амплитуда и изглежда безопасно дори за малки деца. Имайте предвид, че „гнездото“ е предназначено за едновременно люлеене на до 5 деца.
Има още малка въжена пирамида и клатушкащо се въжено мостче, което развива чувството за баланс на децата. За по-малките има две пружинни клатушки – голяма кола за много деца и двойна клатушка – жираф. На площадката е разположена и къщичка за игра с пейки и масичка, подходящи за настолни игри, рисуване, или дори за леко хапване!

Приятно впечатление прави огромният пясъчник, разположен встрани от настланата площ. Бордът му е изцяло дървен, оборудван е и с масичка за игра с пясък. Именно заради него смятам, че площадката е подходяща и за деца до 3 годишна възраст. За тях също са подходящи едната клатушка и люлката – гнездо.
От гледна точка на безопасност, оценката ми е положителна – за децата до 7-8 години площадката е напълно подходяща. Проблем би могло да има ако по-големи деца се катерят по покривите на съоръженията и скачат оттам.

Местата за сядане на родители са в периферията на площадката, но в пикови часове (след работно време) са недостатъчни. Засенчването също не е достатъчно в обедните часове. На площадката са разположени три сенника във форма на цветя „посадени“ в настилката, околните дървета също помагат за частичното засенчване, но все пак основната част от площадката е ослънчена през цялото време.

Освен специално предназначената за деца площадка, парк Възраждане предлага и други възможности за игра и забавление. Основната атракция е т.нар. „сух“ фонтан. Той е особено забавен заради разнообразните режими на водните струи – силно, слабо, едно по едно, последователно, всички едновременно. Въпреки че не е специално предвиден за пръскане и мокрене, децата от всички възрасти вече го използват за водни игри!
Подобно е положението с тревните хълмчета около амфитеатъра. Те са доста високи и стръмни, което предизвиква децата да се катерят, търкалят и гонят по тях. Така че – облечете ги с нещо, което можете да прежалите, ако позеленее! Хълмчетата са подходящи и за кротко съзерцаване на пейзажа от високо, стига да си намериш някое свободно!

Алеите на новия парк са приятни за разходка, дори и за каране на колело, но не и ролери, тъй като настилката е от дребни павенца и има участъци с по-голям наклон. Тротинетката би била по-добро решение!
Чешми с питейна  вода има 3 броя – в  непосредствена близост до детската площадката, до входа откъм МОЛ София и в близост до спортната зона. 
Тоалетната е разположена в близост до фонтана, работи с монети от 1 лев.


текст и снимки: Снежка Каратотева
ландшафтен архитект

 

Къде се намира:

Парк Възраждане

Как да стигна:

Метро - Метростанция Опълченска
Автобус 74, Тролей 1, 5, 7, 3,
Трамвай 5, 10, 3, 8, 4

С кола:

Има изградени паркинги в двата края на парка, но са платени на цената на зелена зона.

Пие ми се вода:

Има три чешми, които все още работят.

Пишка ми се:

Тоалетна, която работи с монети от 1 лев.

Последна редакция: 06.12.2023 г.
Прочетена: 23441 пъти

юли - септ

Лятна ученическа занималня KoalaKids

По повод стартиране на образователната ни академия, ние от KoalaKids Academy имаме специални промоционални пакети за Вашите деца - за едно пълноценно, вълнуващо и не ...

По повод стартиране на образователната ни академия, ние от KoalaKids Academy имаме специални промоционални пакети за Вашите деца - за едно пълноценно, вълнуващо и незабравимо лято!

KoalaKids Academy

юли - септ

6-12г.

-

KoalaKids Academyюли - септ
6-12г.-

KoalaKids Academy

юли - септ 6-12г. -
KoalaKids Academyюли - септ
6-12г.-

Лятна ученическа занималня KoalaKids

Лятна ученическа занималня KoalaKids

По повод стартиране на образователната ни академия, ние от KoalaKids Academy имаме специални промоционални пакети за Вашите деца - за едно пълноценно, вълнуващо и незабравимо лято!

Спонсорирано
юли, авг

Летен курс „Готови за първи клас“

Безспорно тръгването на училище е изключително важен и емоционален момент за всяко дете и неговото семейство. Това е един нов етап от живота, който е основополагащ, ...

Безспорно тръгването на училище е изключително важен и емоционален момент за всяко дете и неговото семейство. Това е един нов етап от живота, който е основополагащ, както за бъдещето му представяне в училище, така за живота като цяло.Ние от KoalaKids Academy знаем това и по тази при ...

KoalaKids Academy

юли, авг

5-7г.

-

KoalaKids Academyюли, авг
5-7г.-

KoalaKids Academy

юли, авг 5-7г. -
KoalaKids Academyюли, авг
5-7г.-

Летен курс „Готови за първи клас“

Летен курс „Готови за първи клас“

Безспорно тръгването на училище е изключително важен и емоционален момент за всяко дете и неговото семейство. Това е един нов етап от живота, който е основополагащ, както за бъдещето му представяне в училище, така за живота като цяло.Ние от KoalaKids Academy знаем това и по тази ...

Спонсорирано
реклама
реклама