Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 
Сподели:

Разходката до Клисурския манастир „Св. Петка“ е приятна във всеки сезон, в хубаво и лошо време. Може да отскочите за един – два часа, а може да останете и цял ден.

Манастирът се намира над гр. Банкя. Има указателни табели. Пътят е асфалтиран (къде с дупки, къде без дупки). Пред манастира има голяма кална площ, която се използва за паркинг, а около нея са поляни, чудесни за футбол, фризби, федербал, а през зимата, за шейни и снежни човеци.

Манастирът е действащ, девически и много добре поддържан. В двора винаги има много цветя и през пролетта и през есента.

Малката църквичка е наистина много малка. На децата има харесва, защото е някак си в техния мащаб. Там се палят свещички в преддверието.

Новата църква беше много дълго строеж, но вече е отворена и действаща. Архитектурата е интересна, с външна колонада и вълнообразен покрив. Стенописите са много ясни, с надписи на съвременен български и спокойно може да разкажете по тях историята на живота на Христос и на Мария.

И после, ако сте във възрастта на въпросите, се започва: Защо всички имат ореоли около главите? Как така Бог е баща на Христос? Как така е умрял, а после пак се е съживил?

Трябва доста да си мислил по тези въпроси, за да можеш да дадеш съвременен отговор, подходящ за някой на 7 години. Ако обаче искате да излезете с достойство от ситуацията, помолете някоя монахиня да отговоря. Тя ще се зарадва, а децата ще останат доволни от това, че са си говорили с истинска монахиня.

И точно когато си мисля, че положението е спасено, монахинята си тръгва и се започва:

Тя: Монахините тук живеят или тук работят?
Аз: И двете.
Тя: А къде са им мъжете?
Аз: Те нямат мъже, омъжени са за Бог.
Тя: Всички са омъжени за един Бог, така ли?
Аз: Да.
Тя: Мълчание.
Аз: Мълчание (много искам да разбера точно какво си мисли в момента).

В двора на манастира има маси, на които може да хапнете, има и чешма, която работи.Зад манастира се издига хълм, от който, ако няма смог, се разкрива страхотна гледка към София. Гледка към София и към северозападните склонове на Витоша има и от поляните пред манастира.

Вижте малко зимни снимки тук: Разходка с деца над Банкя

Ако имате нужда от малка, спокойна разходка, асфалтираният път продължава и след манастира и почти не минават коли, подходящ е и за детски колички. Пътят свършва в едно военно поделение.

Разходката до Клисурския манастир „Св. Петка“ винаги ме успокоява и зарежда с енергия. Има някаква ширина и простор, над мръсния въздух на града и в същото време има уют и топлина от самия манастир.

Приятна разходка!

 

Къде се намира:

над гр. Банкя

С кола:

25км от София, асфалтиран път до манастира, има поляна за паркиране

Пие ми се вода:

 има чешма в двора на манастира

Пишка ми се:

има тоалетна за посетители - външна. Има голяма гора около манастира

Купи ми го:

 има магазинче за сувенири

Работно време:

понеделник: затворен за посетители
вторник: 8-12ч и от 13-18ч.
сряда: 8-12ч и от 13-18ч.
четвъртък: 8-12ч и от 13-18ч.
петък: 8-12ч и от 13-18ч.
събота: 8-18ч.
неделя: 8-18ч.

Последна редакция: 03.12.2019 г.

31. 05 - 2. 06

Богата и безплатна детска програма за 1-ви юни в Централни хали

Богата културна програма бележи откриващия уикенд на „Сцена Централни хали“. От 31 май до 2 юни сцената за култура, изкуства и наука във възстановените о ...

Богата културна програма бележи откриващия уикенд на „Сцена Централни хали“. От 31 май до 2 юни сцената за култура, изкуства и наука във възстановените от Kaufland България Централни хали ще е домакин на 14 събития, подходящи за всеки вкус и член от семейството, като всички активности са ...

Централни хали

31. 05 - 2. 06

всички

безплатно

Централни хали31. 05 - 2. 06
всичкибезплатно

Централни хали

31. 05 - 2. 06 всички безплатно
Централни хали31. 05 - 2. 06
всичкибезплатно

Богата и безплатна детска програма за 1-ви юни в Централни хали

Богата и безплатна детска програма за 1-ви юни в Централни хали

Богата културна програма бележи откриващия уикенд на „Сцена Централни хали“. От 31 май до 2 юни сцената за култура, изкуства и наука във възстановените от Kaufland България Централни хали ще е домакин на 14 събития, подходящи за всеки вкус и член от семейството, като всички активности ...

Спонсорирано
реклама
реклама