Абонирай се
информация според възрастта

реклама
 
Сподели:

Детски литературен маршрут
Национален природонаучен музей при БАН (зала Насекоми)
Автори и водещи: Зорница Христова и Тодор Петев
Участието е безплатно, но се заплаща вход за музея
Без предварително записване

На 27 май от 11:00 ч. в Националния природонаучен музей при БАН ни очаква единственият Детски литературен маршрут за тази година. Разходката е вдъхновена директно от книгата, която по интересен и нестандартен начин разказва за колекциите в различни софийски музеи - „Още един ден в музея“. Автори на книгата са Зорница Христова, Тодор Петев и Сияна Захариева.

В този маршрут литературата пресича пътя на науката.

✦ Още за Литературния маршрут ✦
От приказното синьо на пеперудите до страховитите великански комари - светът на насекомите е наистина изумителен. Авторите на книгата „Още един ден в музея“ ще ви запознаят с някои от най-ярките персонажи от последния етаж на Националния природонаучен музей. Забравете за вълка от „Червената шапчица“ и се пригответе да се запознаете с пчелния вълк!
Детският литературен маршрут е в партньорство с издателство „Точица“.

✦ За авторате на Литературния маршрут ✦
▪ Зорница Христова е писателка на детски книги, преводач на художествена литература, журналистка, съосновател на издателство „Точица“ и двукратна носителка (заедно със съавторите си) на наградата „Христо Г. Данов“ за детска литература.Сред авторските ѝ книги са: „Ваканция в Средните векове“, „Вкусна география“, „Градска география“, „Сладоледена реторика“, „Когато искам да мълча“, „Блок №4“, „Кратки приказки за досънуване“, „История за краля и дъжда“. Родена в Добрич, тя завършва английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и специализира в Оксфорд. Зорница се занимава с превод от над 20 години. През 2019 г. става носител на наградата за превод „Кръстан Дянков“ за работата си по превода на „Кладата на суетата“ от Том Улф (изд. „Лист“).

▪ Тодор Петев е преподавател по изкуствознание и музейно дело в Нов български университет. Убеден е, че диалогът е ключов принцип в образователния процес и в градежа на социална култура. Още от дете е силно привлечен от природните и културните богатства – събира камъчета, цветове, семена, парчета от стари машини, керамика и книги и се пита какви истории крият те. Работил по изследователски и изложбени проекти в България и САЩ. Той е един от създателите на фондация „Моят музей“, която е посветена на развитието на образователния и комуникативния потенциал на българските музеи.

✦ За Литературните маршрути ✦
Това е петият сезон на „Литературните маршрути“ на фондация „Прочети София“. Маршрутите са градски разходки, които съчетават по интересен и задълбочен начин литературната история, непознати факти за български писатели и поети и променят перспективата към града, наблюдавайки го изрично като литературна територия. „Литературните маршрути“ са истории, разказани от писатели и поети, теоретици и литературни историци. Всяка година маршрутите са нови, в тях участват различни водещи и всеки от тях подготвя изцяло авторско трасе, което насочва вниманието на публиката в различни литературни посоки.
По повод петата годишнина на Маршрутите ще гостуват някои от водещите писатели, поети и литературни теоретици от предишни издания на събитието. Литературните маршрути отново ще бъдат изцяло нови и специално подготвени за тазгодишната програма, която ще бъде през месеците май, началото на юни, юли и септември.

~~

„Литературни маршрути“ е проект на фондация „Прочети София“. Музейните разходки са проект на издателство „Точица“.
Проектите се реализират с финансовата подкрепа на Столична община и Национален фонд „Култура“, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.
"Още един ден в музея" е издадена с финансовата подкрепа на Столична община (Програма „Култура“) и Национален фонд „Култура“, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“. Книгата е осъществена в партньорство с фондация "Моят музей".
Партньори на тазгодишните „Литературни маршрути“ са издателство „Точица“, фондация „Изкуство – дела и документи“ и Нощ на литературата 2023

текст: Организаторите

Къде се намира:

бул. "цар Освободител" 1

Как да стигнем:

Тролей 9

С кола:

Синя зона, паркинг няма

Контакти:

http://www.nmnhs.com/index_bg.php

Работно време:

понеделник до неделя 10:00 — 18:00
Музеят работи всеки ден с изключение на 1 януари, 3 март, Великден [православен] и 25 декември. Билети се продават до 17:00 ч.

информация: 087 9226573

 

Последна редакция: 25.05.2023 г.

юли - септ

Лятна ученическа занималня KoalaKids

По повод стартиране на образователната ни академия, ние от KoalaKids Academy имаме специални промоционални пакети за Вашите деца - за едно пълноценно, вълнуващо и не ...

По повод стартиране на образователната ни академия, ние от KoalaKids Academy имаме специални промоционални пакети за Вашите деца - за едно пълноценно, вълнуващо и незабравимо лято!

KoalaKids Academy

юли - септ

6-12г.

-

KoalaKids Academyюли - септ
6-12г.-

KoalaKids Academy

юли - септ 6-12г. -
KoalaKids Academyюли - септ
6-12г.-

Лятна ученическа занималня KoalaKids

Лятна ученическа занималня KoalaKids

По повод стартиране на образователната ни академия, ние от KoalaKids Academy имаме специални промоционални пакети за Вашите деца - за едно пълноценно, вълнуващо и незабравимо лято!

Спонсорирано
юли, авг

Летен курс „Готови за първи клас“

Безспорно тръгването на училище е изключително важен и емоционален момент за всяко дете и неговото семейство. Това е един нов етап от живота, който е основополагащ, ...

Безспорно тръгването на училище е изключително важен и емоционален момент за всяко дете и неговото семейство. Това е един нов етап от живота, който е основополагащ, както за бъдещето му представяне в училище, така за живота като цяло.Ние от KoalaKids Academy знаем това и по тази при ...

KoalaKids Academy

юли, авг

5-7г.

-

KoalaKids Academyюли, авг
5-7г.-

KoalaKids Academy

юли, авг 5-7г. -
KoalaKids Academyюли, авг
5-7г.-

Летен курс „Готови за първи клас“

Летен курс „Готови за първи клас“

Безспорно тръгването на училище е изключително важен и емоционален момент за всяко дете и неговото семейство. Това е един нов етап от живота, който е основополагащ, както за бъдещето му представяне в училище, така за живота като цяло.Ние от KoalaKids Academy знаем това и по тази ...

Спонсорирано
реклама
реклама